Nuggetsy to chyba jedno z ulubionych dań małych dzieci, ale nie tylko… my dorośli przecież także uwielbiamy pierś z kurczaka w chrupiącej panierce :)

Domowe nuggetsy możemy podać z frytkami i zdrową surówką. Ktoś powie…ale to danie nie należy do najbardziej zdrowych. Owszem ma rację, ze względu na sporą zawartość tłuszczu jest dość kaloryczne, ale chyba raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na odrobinę przyjemności.

Domowe nuggetsy z kurczaka idealnie będą komponowały się podane z sosem czosnkowym, albo tak bardzo uwielbianym przez najmniejszych domowników – ketchupem.

Obejrzyj nasze filmy:

Pokażę Wam zatem jak przygotować nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych.

Domowe nuggets – składniki (na 2 porcje)

  • ok. 50-70 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duży filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia

Domowe nuggets – przepis

Płatki kukurydziane kruszymy na drobne kawałki. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, pieprz, sól i całość mieszamy.

Filet z kurczaka kroimy w paseczki o szerokości ok. 1-1,5 cm. Maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 minut z każdej strony -tak aby nasze nuggetsy były rumiane.

 

Domowe nuggetsy najlepiej podać z frytkami oraz sosem czosnkowym, albo ketchupem.

Smacznego!