Kuchnia włoska? Szybki obiad? Proszę bardzo… szybki przepis na spaghetti z zielonym pesto. Przygotowując ten obiad, bo naszym całym domu rozniesie się aromat świeżej bazylii i czosnku :)
Możecie przygotować większą ilość pesto z bazylii i wstawić do lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem będzie znacznie szybsze :)
Poniżej przepis na pesto i makaron, sprawdźcie, zróbcie i zasmakujcie się w tych smakach :)
Obejrzyj nasze filmy:
Spaghetti z zielonym pesto – składniki
- makaron spaghetti
- doniczka świeżej bazylii
- garść orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 50g parmezanu
Spaghetti z zielonym pesto – przepis
Czosnek obieramy z łupiny, parmezan ścieramy na tarce. Bazylię, czosnek, oliwę, sól, pieprz, parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania makaronu), sól, pieprz dodajemy do blendera i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy na talerz i na wierzchu układamy odrobinę pesto. Całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!