Spaghetti z zielonym pesto

Spaghetti z zielonym pesto

Kuchnia włoska? Szybki obiad? Proszę bardzo… szybki przepis na spaghetti z zielonym pesto. Przygotowując ten obiad, bo naszym całym domu rozniesie się aromat świeżej bazylii i czosnku :)

Możecie przygotować większą ilość pesto z bazylii i wstawić do lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem będzie znacznie szybsze :)

Poniżej przepis na pesto i makaron, sprawdźcie, zróbcie i zasmakujcie się w tych smakach :)

Spaghetti z zielonym pesto – składniki

  • makaron spaghetti
  • doniczka świeżej bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 50g parmezanu

Spaghetti z zielonym pesto – przepis

Czosnek obieramy z łupiny, parmezan ścieramy na tarce. Bazylię, czosnek, oliwę, sól, pieprz, parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania makaronu), sól, pieprz dodajemy do blendera i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy na talerz i na wierzchu układamy odrobinę pesto. Całość posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.