Gulasz z łopatki z marchewką i papryką wydawać mogłoby się, że to taki prosty codzienny obiad, jednak jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób to szybko zmienimy zdanie. Gulasz z łopatki wieprzowej to z całą pewnością smaczny i bardzo sycący posiłek.
Gulasz z łopatki wieprzowej to danie typowo węgierskie. W jego składzie znaleźć można wędzoną paprykę, warzywa i pyszne rozpływające się mięso z łopatki wieprzowej.
Jak podać gulasz z łopatki?
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, kuskusem lub ryżem, a nawet z makaronem. Choć często podaje się go także z kopytkami i kiszoną kapustą.
Obejrzyj nasze filmy:
A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej, bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka.
Jak przygotować gulasz z łopatki z marchewką i papryką?
Gulasz z łopatki przyrządza się błyskawicznie, a smakuje i pachnie apetycznie. Jest to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny, sprawdzi się także zapraszając gości. Gulasz mięsny z dużą ilością warzyw sprawia, że danie jest niezwykle sycące, szczególnie z mącznymi dodatkami takimi jak kluski śląskie.
Do przygotowania tego dania nie są potrzebne żadne wymyślne składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki, kaszę czy chociażby ryż.
Pomysły na szybkie obiady
Każdy ma swoje ulubione obiady. Ja najbardziej lubię te, które przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w kilka chwil. Jednym z moich ulubionych, zdrowych dań jest pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką. Często podaję ją z surówką z białej kapusty.
To połączenie moim zdaniem jest idealne.
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 liście laurowe
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- cebula
- łyżka mąki
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką przepis
Łopatkę kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jak mięso będzie miękkie przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Dolewamy wodę, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy przez kolejne 10 minut.
Mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gulaszu. Dusimy go przez kolejne 5 minut cały czas mieszając aby się nie przypalił. Możemy doprawić go do smaku solą i pieprzem.
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką podajemy z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką.
Smacznego!