Gulasz z łopatki z marchewką i papryką wydawać mogłoby się, że to taki prosty codzienny obiad, jednak jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób to szybko zmienimy zdanie. Gulasz z łopatki wieprzowej to z całą pewnością smaczny i bardzo sycący posiłek.

Gulasz z łopatki wieprzowej to danie typowo węgierskie. W jego składzie znaleźć można wędzoną paprykę, warzywa i pyszne rozpływające się mięso z łopatki wieprzowej.

Jak podać gulasz z łopatki?

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, kuskusem lub ryżem, a nawet z makaronem. Choć często podaje się go także z kopytkami i kiszoną kapustą.

Obejrzyj nasze filmy:

A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej, bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka.

Jak przygotować gulasz z łopatki z marchewką i papryką?

Gulasz z łopatki przyrządza się błyskawicznie, a smakuje i pachnie apetycznie. Jest to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny, sprawdzi się także zapraszając gości. Gulasz mięsny z dużą ilością warzyw sprawia, że danie jest niezwykle sycące, szczególnie z mącznymi dodatkami takimi jak kluski śląskie.

Do przygotowania tego dania nie są potrzebne żadne wymyślne składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki, kaszę czy chociażby ryż.

Pomysły na szybkie obiady

Każdy ma swoje ulubione obiady. Ja najbardziej lubię te, które przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w kilka chwil. Jednym z moich ulubionych, zdrowych dań jest pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką. Często podaję ją z surówką z białej kapusty.

To połączenie moim zdaniem jest idealne.

Gulasz z łopatki z marchewką i papryką składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 5-7 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • cebula
  • łyżka mąki

Gulasz z łopatki z marchewką i papryką przepis

Łopatkę kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jak mięso będzie miękkie przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Dolewamy wodę, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy przez kolejne 10 minut.

Mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gulaszu. Dusimy go przez kolejne 5 minut cały czas mieszając aby się nie przypalił. Możemy doprawić go do smaku solą i pieprzem.

Gulasz z łopatki z marchewką i papryką podajemy z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką.

Gulasz z łopatki z marchewką i papryką
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką

Smacznego!