Pieczone jabłka
Desery

Pieczone jabłka

Chyba każdy z nas uwielbia jak po całym domu rozchodzi się aromat cynamonu i pieczonych jabłek.

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami to pyszny i bardzo zdrowy deser, który jesteśmy w stanie przygotować w 30 minut. W zależności od gatunku jabłka ten czas może być nieco dłuższy lub krótszy. Uwielbiam ten deser, szczególnie podany ze słodką kruszonką :) Tak, tak wiem, że to już mnie zdrowa wersje, bo ale…

Pieczone jabłka – składniki

  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kruszonka -> przepis TUTAJ

Pieczone jabłka – przygotowanie

Obcinamy górę z jabłek, a następnie wydrążamy z dolnej części gniazdo nasienne.

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z miodem i cynamonem. Następnie przygotowanym farszem napełniamy jabłka i przykrywamy ściętą górą.

Skórkę jabłka nakłuwamy ostrym nożem, aby nie pękło podczas pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.