Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek.

Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste…

Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na kruszonkę, ale możecie ją zawsze delikatnie „ubarwić” dodając odrobinę cynamonu, wanilii czy skórki pomarańczowej.

Kruszonka- składniki

  • 100g mąki
  • 50g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 50g cukru

Kruszonka – przygotowanie

Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki.

Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.