Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek.
Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste…
Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na kruszonkę, ale możecie ją zawsze delikatnie „ubarwić” dodając odrobinę cynamonu, wanilii czy skórki pomarańczowej.
Obejrzyj nasze filmy:
Kruszonka- składniki
- 100g mąki
- 50g masła (w temperaturze pokojowej)
- 50g cukru
Kruszonka – przygotowanie
Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki.
Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.