Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek.
Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste…
Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na kruszonkę, ale możecie ją zawsze delikatnie „ubarwić” dodając odrobinę cynamonu, wanilii czy skórki pomarańczowej.
Kruszonka- składniki
- 100g mąki
- 50g masła (w temperaturze pokojowej)
- 50g cukru
Kruszonka – przygotowanie
Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki.
Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.