Zdrowe śniadanie to podstawa, aby dobrze zacząć dzień i mieć energię na dłuższy czas. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takiego śniadania nie będziemy przygotowywali codziennie, bo nie zawsze mamy na to czas, ale może być idealną propozycją na weekend.
Nasza zdrowa kanapka, to praktycznie same witaminy :) A smak… no właśnie połączenie delikatnej roszponki, z odrobiną ostrości kiełek rzodkiewki, a całość uzupełnia rozpływające się żółtko z jajka gotowanego w koszulce :) Pyszności :)
Najlepiej do takiej kanapki użyć razowego pieczywa z ziarnami, niestety tym razem nie dostałem już w piekarni takiej bagietki, więc moja wersja będzie ze zwykłej, świeżej bagietki.
Obejrzyj nasze filmy:
Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – składniki (na dwie porcje)
- 1/2 bagietki (najlepiej razowej z ziarnami)
- 1/2 ogórka zielonego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4-6 plasterków szynki
- kiełki rzodkiewki
- roszponka
- oliwa
- 2 jajka
Zdrowa kanapka – przygotowanie
Bagietkę dzielimy na dwie części, a następnie kroimy wzdłuż na pół, ale nie przecinamy do końca.
Na dolną kromkę polewamy odrobiną oliwy, układamy roszponkę, zawiniętą w ruloniki szynkę, następnie układamy plasterki ogórka i połówki pomidorków koktajlowych. Po wierzchu posypujemy kiełkami rzodkiewki.
Układamy jajko w koszulce i całość przykrywamy drugą kromką bagietki.
Jajko w koszulce – jak przygotować
Gotujemy wodę (dodajemy szczyptę soli), a następnie zmniejszały płomień pod rondelkiem. Do gotującej się wody wbijamy z niewielkiej wysokości jajko i gotujemy bez mieszania przez ok. 3 minuty. Jajko wyciągamy łyżką cedzakową.
Smacznego!
Aby przygotowac jajko w koszulce wystarczy prosty patent – do sloika wkladamy przezroczysta folie spozywcza.