Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Nie są zbyt często spotykane na naszych stołach, a jedynie podawane w restauracjach do wybranych potraw. Jednak często przewyższają swoimi wartościami odżywczymi tradycyjne ziemniaki, które są tak bardzo lubiane przez Europejczyków.
Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki środkowej, a do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb.
Znanych jest wiele odmian batatów – np. czerwone, żółte. Każda odmiana tych słodkich ziemniaków różni się pomiędzy sobą zawartością składników odżywczych.
Obejrzyj nasze filmy:
Przykładowo czerwone bataty mają w sobie bardzo duże ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca oraz ryzyko zachorować na nowotwory.
Bataty – właściwości zdrowotne
Z przeprowadzonych przez naukowców badań, wynika że spożywanie batatów poprawia wrażliwość organizmu na insulinę, dlatego są zalecane do spożycia przez cukrzyków. Mają dość niski indeks glikemiczny i zawierają węglowodany, które się wolno wchłaniają, z tego też powodu nie powodują zbyt duże stężenia glukozy we krwi.
Słodkie ziemniaki zawierają sporą ilość luteiny, która wpływa korzystnie na ludzki wzrok.
Zawierają również w sobie sporą ilość potasu, więc wpływają korzystnie na poprawę koncentracji i pracę mięśni.
Bataty w kuchni
Bataty w kuchni mogą być przygotowane na wiele sposób. Możemy podać je w postaci ugotowanej, pieczonej, grillowanej. Wykorzystywane są jako dodatek do dań głównych np. jako frytki, ale również mogą służyć do przygotowania zup i kremów.
Należy pamiętać, że mają słodki smak, więc w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków nie należy ich solić.
Jak przechowywać bataty
Batat podobnie jak ziemniaki, zaraz po obraniu ciemnieją, dlatego należy je obierać chwilę przed przygotowaniem.
Należy je przechowywać w dobrze wentylowanych, zacienionym miejscu. Nie powinny być przechowywane w lodówce.
Kupując bataty w sklepie warto zwrócić uwagę aby były twarde.