Tradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów.
Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia.
Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi frytkami z batatów.
Obejrzyj nasze filmy:
Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki
- tołpyga ok. 400g
- puszka pomidorów pelati
- 1 mały por
- 1 cebula
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- frytki z batatów – przepis na frytki -> TUTAJ
Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki
Tołpygę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.
Pora kroimy w cienkie półplasterki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Tołpygę podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie dodajemy pokrojonego pora i cebulę. Całość dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę, aby nie przywarła do dna patelni.
Tołpygę podaliśmy z frytkami z batatów, ale samo danie jest tak bardzo sycące, że nie potrzebuje dodatków.
Smacznego!
Wspaniale wygląda!
Dziękuję :)