Łosoś z warzywami w balsamicznym sosie to danie jednocześnie proste i ekskluzywne. Świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu lub pomysłu na obiad. Będzie też doskonale smakowało podczas romantycznej kolacji przy lampce wina. Kilka prostych składników, które dzięki dodatkowi octu balsamicznego i miodu nabierają wyrazistego smaku i nieziemskiego aromatu.
Podajemy przepis na cztery porcje.
Składniki:
- 4 kawałki łososia (filety) bez skóry
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 mięsisty, duży pomidor
- cebula dymka (biała i zielona część)
- kilka gałązek koperku
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki miodu
- masło klarowane do smażenia
- pieprz, sól
Łosoś z warzywami w balsamicznym sosie – przepis
Na początku dobrze będzie przygotować sos. Oczywiście możesz skorzystać z już gotowego i kupnego, ale przepis na niego nie jest skomplikowany, więc polecamy spróbować samemu. Wystarczy wlać do małego rondelka ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz miód, dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Od czasu do czasu pamiętać o przemieszaniu sosu, żeby się nie przypalił. Po około 15 minutach powinien już być wystarczająco gęsty.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie pokroić warzywa i posiekać koperek oraz cebulę dymkę. Wymieszać w niewielkiej miseczce wraz z odrobiną oliwy, soli oraz pieprzu. Dokładnie wypłukać szpinak pod bieżącą wodą, a następnie go osuszyć. Podobnie postąpić z łososiem, po czym oprószyć rybę z obu stron solą i pieprzem. Na dwóch patelniach rozgrzać nieco masła klarowanego i na jednej z nich smażyć łososia przez około 3 minuty z każdej strony. Na drugiej lekko podsmażyć szpinak. Warstwami układać na talerzu, wokół polać sosem balsamicznym.
Smacznego!