Polsko – włoskie spaghetti Bolognese to danie, które jest połączeniem tego co lubimy w Polsce – dużo mięsa, z odrobiną włoskich smaków – parmezan, słodkie pomidory.

Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • pomidory w puszce – 400g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz
  • 50g parmezanu
  • szczypiorek do dekoracji
  • olej do smażenia
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • odrobina granulowanego czosnku

Polsko – włoskie spaghetti Bolognese – przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Na głębokiej patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, smażymy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i całość dusimy ok. 5-6 minut.

Na talerzach układamy makaron, następnie odrobinę sosu pomidorowego z mięsem, całość posypujemy startym parmezanem i odrobiną świeżo posiekanego szczypiorku.

Domowe spaghetti Bolognese
Domowe spaghetti Bolognese
Polsko - włoskie spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese

Smacznego!