Polsko – włoskie spaghetti Bolognese to danie, które jest połączeniem tego co lubimy w Polsce – dużo mięsa, z odrobiną włoskich smaków – parmezan, słodkie pomidory.
Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara
Składniki
- makaron do spaghetti
- 400g mięsa mielonego z indyka
- pomidory w puszce – 400g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- 50g parmezanu
- szczypiorek do dekoracji
- olej do smażenia
- duża cebula
- 2 marchewki
- odrobina granulowanego czosnku
Polsko – włoskie spaghetti Bolognese – przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na głębokiej patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, smażymy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i całość dusimy ok. 5-6 minut.
Na talerzach układamy makaron, następnie odrobinę sosu pomidorowego z mięsem, całość posypujemy startym parmezanem i odrobiną świeżo posiekanego szczypiorku.


Smacznego!