Klasyczne spaghetti carbonara
Makarony

Spaghetti carbonara

W internecie znajdziemy wiele przepisów na to, typowo włoskie danie – spaghetti carbonara. Ten makaron przygotujemy dosłownie w 15 minut, to niewiele więcej aniżeli czas gotowania makaronu.

Spagetti carbonara jest daniem błyskawicznym do wykonania. Pochodzi z Włoch i jest niesamowicie smaczną potrawą. Carbonara to makaron w kremowym jajecznym sosie z dodatkiem boczku. Danie smakuje całej rodzinie, a dzieci uwielbiają intensywny smak boczku.

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Tradycyjne spaghetti carbonara nie ma wielu składników, choć można spotkać wersje z różnymi dodatkami takimi jak śmietana. Jest to danie pyszne i niezwykle proste, nawet niedoświadczony kucharz jest w stanie wykonać ten łatwy przepis.

Smak broni się sam. Przepis na carbonare jest szybki i prosty, a przygotowanie trwa nie więcej niż 20 minut. Danie jest bardzo sycące i nie jest bardzo wykwintne, choć można je spotkać w najlepszych włoskich restauracjach.

Najlepszym makaronem do tego dania będą klasyczne długie makaronowe patyczki ugotowane koniecznie al dente. Długość gotowania makaronu do spaghetti to połowa sukcesu, jeśli chodzi o smak całego dania.

Włosi zwracają ogromną uwagę na jakość makaronu, dzięki temu danie jest wyjątkowo smaczne. Makaron carbonare jest bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas też coraz częściej gości na stołach, a to ze względu na pyszny smak i łatwość wykonania. Spagetti carbonara to pomysł na szybki niedzielny obiad!

Wbrew pozorom dodatek natki pietruszki, szalotki i parmezanu sprawi, że nie jest ono bardzo ciężkie.

Przepisy na włoskie makarony

Nie tylko spaghetti carbonara to włoski klasyk. Polecam Wam pyszny makaron bolognese, czy tagliatelle z pesto pietruszkowym. Z włoskich klasyków na blogu kulinarnym znajdziesz również pyszną lasagne – sprawdź, jak ją przygotować włoskim sposobem.

Spaghetti carbonara składniki

  • 3 żółtka jajek
  • 150ml śmietany 18%
  • makaron spaghetti
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Spaghetti carbonara przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

W misce mieszamy śmietanę z żółtkami jajek, startym parmezanem, solą i pieprzem.

W czasie kiedy będzie się nam gotował makaron, na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Smażymy go ok. 4-5 minut, następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na nią posiekaną szalotkę, szklimy. Jak szalotka będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Smażmy całość ok. 30 sekund, dodajemy podsmażony boczek, masę jajeczną, zmniejszamy ogień i mieszając podgrzewamy ok. 1 minuty.

Następnie dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Klasyczne spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara
Klasyczna carbonara

Smacznego!

7 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Klasyk
18 lutego 2021 09:35

Proszę nie ośmieszać się z tym przepisem… Carbonara i smietana to jedno wielkie NIE! Douczyć sie i poprawić błędy.
Niektórzy wlosi to by armageddon rozpoczęli za takie swiętokradztwo jak śmietana do carbonary.

klasyk
18 lutego 2021 18:09

A ja tam robię ze śmietaną i bez. Jak kto woli.

Marci n
18 lutego 2021 20:08

Litości… Nazywajcie ten przepis jak chcecie ale NIE „Klasyczna carbonara”. I nie, nie ma „tylu przepisów ilu Włochów”. I NIE żaden boczek tylko Guanciale, i NIE parmezan tylko Pecorino. Przecież to jest przepis z Lazio… O szalotce i pietruszcze już nawet nie wspomnę.
To jest tak „klasyczny” przepis jak „oryginalna, włoska pizza hawajska” :p

Krzysztof
8 marca 2021 10:10

To nie jest carbonara, tak jak nie każdy hamburger z dwoma kawałkami mięsa to nie BigMac. Autor powinien się douczyć.

Ona
7 czerwca 2022 08:05

A czy śmietana powinna być w tym makaronie?

Aninim
7 czerwca 2022 08:09

Jest pyszny