Klasyczne spaghetti carbonara
Makarony

Klasyczne spaghetti carbonara

W internecie znajdziemy wiele przepisów na to, typowo włoskie danie – spaghetti carbonara. Ten makaron przygotujemy dosłownie w 15 minut, to niewiele więcej aniżeli czas gotowania makaronu.

Wbrew pozorom dodatek natki pietruszki, szalotki i parmezanu sprawi, że nie jest ono bardzo ciężkie.

Składniki

  • 3 żółtka jajek
  • 150ml śmietany 18%
  • makaron spaghetti
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Klasyczne spaghetti carbonara – przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

W misce mieszamy śmietanę z żółtkami jajek, startym parmezanem, solą i pieprzem.

W czasie kiedy będzie się nam gotował makaron, na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Smażymy go ok. 4-5 minut, następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na nią posiekaną szalotkę, szklimy. Jak szalotka będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Smażmy całość ok. 30 sekund, dodajemy podsmażony boczek, masę jajeczną, zmniejszamy ogień i mieszając podgrzewamy ok. 1 minuty.

Następnie dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Klasyczne spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara

Klasyczne spaghetti carbonara

Smacznego!

5 komentarzy

  • Krzysztof

    To nie jest carbonara, tak jak nie każdy hamburger z dwoma kawałkami mięsa to nie BigMac. Autor powinien się douczyć.

  • Marci n

    Litości… Nazywajcie ten przepis jak chcecie ale NIE „Klasyczna carbonara”. I nie, nie ma „tylu przepisów ilu Włochów”. I NIE żaden boczek tylko Guanciale, i NIE parmezan tylko Pecorino. Przecież to jest przepis z Lazio… O szalotce i pietruszcze już nawet nie wspomnę.
    To jest tak „klasyczny” przepis jak „oryginalna, włoska pizza hawajska” :p

  • Klasyk

    Proszę nie ośmieszać się z tym przepisem… Carbonara i smietana to jedno wielkie NIE! Douczyć sie i poprawić błędy.
    Niektórzy wlosi to by armageddon rozpoczęli za takie swiętokradztwo jak śmietana do carbonary.

    • Grzegorz

      Proszę zwrócić uwagę, ilu jest Włochów tyle jest i przepisów. Ta wersja jest ze śmietaną. Na blogu znajdują się również przepisy bez śmietany.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.