W internecie znajdziemy wiele przepisów na to, typowo włoskie danie – spaghetti carbonara. Ten makaron przygotujemy dosłownie w 15 minut, to niewiele więcej aniżeli czas gotowania makaronu.
Spagetti carbonara jest daniem błyskawicznym do wykonania. Pochodzi z Włoch i jest niesamowicie smaczną potrawą. Carbonara to makaron w kremowym jajecznym sosie z dodatkiem boczku. Danie smakuje całej rodzinie, a dzieci uwielbiają intensywny smak boczku.
Jak zrobić spaghetti carbonara?
Tradycyjne spaghetti carbonara nie ma wielu składników, choć można spotkać wersje z różnymi dodatkami takimi jak śmietana. Jest to danie pyszne i niezwykle proste, nawet niedoświadczony kucharz jest w stanie wykonać ten łatwy przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Smak broni się sam. Przepis na carbonare jest szybki i prosty, a przygotowanie trwa nie więcej niż 20 minut. Danie jest bardzo sycące i nie jest bardzo wykwintne, choć można je spotkać w najlepszych włoskich restauracjach.
Najlepszym makaronem do tego dania będą klasyczne długie makaronowe patyczki ugotowane koniecznie al dente. Długość gotowania makaronu do spaghetti to połowa sukcesu, jeśli chodzi o smak całego dania.
Włosi zwracają ogromną uwagę na jakość makaronu, dzięki temu danie jest wyjątkowo smaczne. Makaron carbonare jest bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas też coraz częściej gości na stołach, a to ze względu na pyszny smak i łatwość wykonania. Spagetti carbonara to pomysł na szybki niedzielny obiad!
Wbrew pozorom dodatek natki pietruszki, szalotki i parmezanu sprawi, że nie jest ono bardzo ciężkie.
Przepisy na włoskie makarony
Nie tylko spaghetti carbonara to włoski klasyk. Polecam Wam pyszny makaron bolognese, czy tagliatelle z pesto pietruszkowym. Z włoskich klasyków na blogu kulinarnym znajdziesz również pyszną lasagne – sprawdź, jak ją przygotować włoskim sposobem.
Spaghetti carbonara składniki
- 3 żółtka jajek
- 150ml śmietany 18%
- makaron spaghetti
- 150g wędzonego boczku
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Spaghetti carbonara przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W misce mieszamy śmietanę z żółtkami jajek, startym parmezanem, solą i pieprzem.
W czasie kiedy będzie się nam gotował makaron, na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Smażymy go ok. 4-5 minut, następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na nią posiekaną szalotkę, szklimy. Jak szalotka będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Smażmy całość ok. 30 sekund, dodajemy podsmażony boczek, masę jajeczną, zmniejszamy ogień i mieszając podgrzewamy ok. 1 minuty.
Następnie dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego!
Proszę nie ośmieszać się z tym przepisem… Carbonara i smietana to jedno wielkie NIE! Douczyć sie i poprawić błędy.
Niektórzy wlosi to by armageddon rozpoczęli za takie swiętokradztwo jak śmietana do carbonary.
Proszę zwrócić uwagę, ilu jest Włochów tyle jest i przepisów. Ta wersja jest ze śmietaną. Na blogu znajdują się również przepisy bez śmietany.
A ja tam robię ze śmietaną i bez. Jak kto woli.
Litości… Nazywajcie ten przepis jak chcecie ale NIE „Klasyczna carbonara”. I nie, nie ma „tylu przepisów ilu Włochów”. I NIE żaden boczek tylko Guanciale, i NIE parmezan tylko Pecorino. Przecież to jest przepis z Lazio… O szalotce i pietruszcze już nawet nie wspomnę.
To jest tak „klasyczny” przepis jak „oryginalna, włoska pizza hawajska” :p
To nie jest carbonara, tak jak nie każdy hamburger z dwoma kawałkami mięsa to nie BigMac. Autor powinien się douczyć.
A czy śmietana powinna być w tym makaronie?
Jest pyszny