
Klasyczne spaghetti carbonara
W internecie znajdziemy wiele przepisów na to, typowo włoskie danie – spaghetti carbonara. Ten makaron przygotujemy dosłownie w 15 minut, to niewiele więcej aniżeli czas gotowania makaronu.
Wbrew pozorom dodatek natki pietruszki, szalotki i parmezanu sprawi, że nie jest ono bardzo ciężkie.
Składniki
- 3 żółtka jajek
- 150ml śmietany 18%
- makaron spaghetti
- 150g wędzonego boczku
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Klasyczne spaghetti carbonara – przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W misce mieszamy śmietanę z żółtkami jajek, startym parmezanem, solą i pieprzem.
W czasie kiedy będzie się nam gotował makaron, na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Smażymy go ok. 4-5 minut, następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na nią posiekaną szalotkę, szklimy. Jak szalotka będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Smażmy całość ok. 30 sekund, dodajemy podsmażony boczek, masę jajeczną, zmniejszamy ogień i mieszając podgrzewamy ok. 1 minuty.
Następnie dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!
4 komentarze
Marci n
Litości… Nazywajcie ten przepis jak chcecie ale NIE „Klasyczna carbonara”. I nie, nie ma „tylu przepisów ilu Włochów”. I NIE żaden boczek tylko Guanciale, i NIE parmezan tylko Pecorino. Przecież to jest przepis z Lazio… O szalotce i pietruszcze już nawet nie wspomnę.
To jest tak „klasyczny” przepis jak „oryginalna, włoska pizza hawajska” :p
klasyk
A ja tam robię ze śmietaną i bez. Jak kto woli.
Klasyk
Proszę nie ośmieszać się z tym przepisem… Carbonara i smietana to jedno wielkie NIE! Douczyć sie i poprawić błędy.
Niektórzy wlosi to by armageddon rozpoczęli za takie swiętokradztwo jak śmietana do carbonary.
Grzegorz
Proszę zwrócić uwagę, ilu jest Włochów tyle jest i przepisów. Ta wersja jest ze śmietaną. Na blogu znajdują się również przepisy bez śmietany.