Szakszuka z papryczką chilli to wersja bardzo popularnego dania z Bliskiego Wschodu. Jednak tym razem będzie ono dla miłośników ostrzejszych smaków. Smak tej potrawy podkręci nam papryczka chilli.

Szakszuka to nic innego jak dobrze doprawione pomidory z jajkami sadzonymi. W lecie możecie użyć świeżych pomidorów, wiosną i zimą polecam te z puszki.

Składniki

  • 250g pomidorów z puszki
  • 2 jajka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Szakszuka z papryczką chilli – jak przygotować

Na początek na odrobinie masła szklimy drobno posiekaną szalotkę. Jak będzie już szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dodajemy pokrojoną papryczkę chilli. Jeśli smak ma być odrobinę łagodniejszy, to usuńcie z niej nasiona. Dobrze jest kroić papryczkę w rękawiczkach, aby uniknąć przypadkowego podrażnienia oczu, albo nosa. Całość smażymy razem przez ok. 15 sekund i dodajemy pomidory.

Obejrzyj nasze filmy:

Dusimy całość na wolnym ogniu około 7 minut, aż połowa płynu odparuje, doprawiamy do smaku oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i robimy wgłębienia w sosie, w które wbijamy jajka.

Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez kolejne 5-6 minut.

Jeśli macie taką możliwość to całość można podać bezpośrednio na patelni. Smak podkręci również odrobina śwież kolendry.

Smacznego!