Pasta z makreli i jajek to szybki pomysł na smaczną, zdrową kolację. Pasta kanapkowa z makreli to typowy klasyk, znana jest praktycznie w każdym domu.
Dlaczego pasta z makreli jest tak smaczna?
Pasta z makreli to błyskawiczne danie! Przepyszna uniwersalna pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do śniadań lub podwieczorków. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła. Pasta występuje w różnych wariantach, najbardziej klasyczna jest z dodatkiem cebuli, jednak bardzo popularna staje się pasta z makreli z jajkiem, które dodaje doskonałego smaku rybie.
Jak przygotować pastę z makreli?
Ciekawym smakiem charakteryzuje się także pasta z makreli z ogórkiem kiszonym. Podbija on i tak mocny smak ryby tworząc przepyszny duet!
Obejrzyj nasze filmy:
Jest to danie nie przysparzające problemów, pasta z makreli przepis ma łatwy i szybki, a do tego smakuje wyśmienicie. Wędzona ryba w Polsce króluje na stołach nie tylko podczas świątecznych dni. Taka pasta kanapkowa pasuje do wykwintnych i zwyczajnych śniadań.
Dlaczego makrela jest zdrowa?
Makrela jest rybą tłustą zawierająca bardzo duże ilości białka. Tłuszcze zawarte w rybach są niezwykle cennie dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki.
Nie każdy lubi smak wędzonej ryby, jednak jako pasta smakuje zupełnie inaczej, dlatego zawsze warto próbować nowych smaków. Makrela jest rybą niedrogą, dlatego można sobie pozwolić na takie danie dość często.
Majonez jest ważnym składnikiem pasty z makreli, to on nadaje smak i dobrą konsystencję. Warto także eksperymentować z dodatkami, dobrze sprawdza się na przykład szczypiorek!
Pomysły na inne pasty kanapkowe
Pasty kanapkowe to pyszne pomysły na smaczne smarowidła do kanapek. Na blogu znajdziesz ich wiele. Polecamy pyszną pastę jajeczną, a jeśli chcecie wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientu to idealna będzie pasta z curry.
Pasta z makreli składniki
- wędzona makrela
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- 2 cebule – dymki
- 2 ogórki kiszone -> kiszone czy kwaszone
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majonezu
Pasta z makreli przepis
Makrelę obieramy i pozbawiamy ości. Następnie najlepiej jest dokładnie posiekać taką makrelę, wtedy wykryjemy wszystkie ości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Najlepiej jest jajka zaraz po ugotowaniu zalać zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania.
Podobnie w kostkę kroimy cebulę, ogórki kiszone. Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną majonezu oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dajcie najpierw niewiele majonezu, jak zajdzie potrzeba dodacie go więcej. Zawsze lepiej jest dać mniej, a później najwyżej uzupełnić.
Pastę z makreli najlepiej podać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Smacznego!