Pasta curry z ciecierzycy to fajny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie w stylu orientalnym. Tej pasty nie można nazwać hummusem, co prawda jej sposób przygotowania jest prawie identyczny, jednak różni się jednym szczegółem. Do hummusu zawsze dodajemy odrobinę pasty sezamowej Tahini, tym razem jednak jej nie będzie.
Ta pasta najlepiej smakuje podana ze świeżym, razowym pieczywem i świeżymi warzywami – papryką, ogórkiem zielonym i pomidorem.
Gotowanie to ma być przyjemność, trzeba gotować szybko, zdrowo i smacznie i wykorzystywać produkty i półprodukty, które są dostępne i zdrowe. Tym razem wykorzystam gotową, już ugotowaną ciecierzycę w puszce. Można ją kupić w każdym markecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400g ciecierzycy z puszki
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 3-4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Pasta curry z ciecierzycy – przepis
Przygotowanie tej pasty jest szybkie i proste. Zaczynamy od odcedzenia ciecierzycy. Następnie przekładamy ją do blendera. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, czosnek obieramy z łupinek i również dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny i obowiązkowo dodajemy przyprawę curry. Aby pasta nie była zbyt gęsta dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Całość blendujemy.
Pastę curry z ciecierzycy podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem razowym. Będzie zdrowo, smacznie i dietetycznie.
Smacznego!