Kurczak w sosie porowym to pyszne, szybkie danie z filetem z piersi kurczaka. Nietypowo podam to danie z kaszą typu pęczak i soczewicą. Jako dodatek warzywny będzie surówka z marchewki, jabłka. Takie połączenie składników będzie idealne dla wszystkich, którzy są aktualnie na diecie, albo po prostu chcą się dobrze odżywiać.
Jeśli chodzi o kaszę, to możecie wybrać inny rodzaj – kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną. Możecie również kupić w sklepie gotowe mieszanki kasz z soczewicą, albo innymi dodatkami. Ja przygotuję ten dodatek od podstaw.
Poniższe proporcje wystarczą na przygotowanie 2 – 3 porcji.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na kurczaka
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 niewielki por
- 200g śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina suszonego oregano
- 1 niewielka cebula
Składniki na surówkę z marchwi
- 1 duża marchewka
- 1/2 jabłka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina cukru
- 1 łyżeczka majonezu
Dodatkowo
- 100g kaszy pęczak
- 3 łyżki soczewicy
Możecie wykorzystać jako dodatek dowolną kaszę. Ja akurat lubię pęczak, dlatego wykorzystuję właśnie jego.
Kurczak w sosie porowym – przepis
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w większą kostkę. Pora natomiast musimy pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę i pora. Od razu dodajemy odrobinę soli, aby zarówno cebula, jak i por zmiękły. Kiedy już tak się stanie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy. Kurczak powinien być miękki. Pamiętajcie aby nie smażyć go zbyt długo po stanie się suchy. Kurczaka doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz pieprzu ziołowego. Możemy dodać również trochę oregano.
Na patelnię dodajemy śmietanę i całość dusimy jeszcze około 5 minut, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podczas kiedy kurczak będzie się nam dusił przygotujemy pęczak i soczewicę. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy pęczak. Pęczak gotuje się przez około 15-20 minut w zależności od gramatury. Sprawdźcie na opakowaniu ile zaleca gotować go producent. Na 12 minut przed końcem gotowana dodajemy soczewicę. Ona powinna się gotować około 12 minut. Po ugotowaniu całość odcedzamy.
Surówka z marchwi i jabłka – przepis
Marchewkę, jabłko obieramy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ja do surówki z marchwi dodaję zazwyczaj odrobinę majonezu, aby połączył nam wszystkie składniki.
Smacznego!