Surówka z marchewki to prosta surówką do obiadu zrobiona z tartej marchewki z dodatkiem jabłka. Słodycz marchewki jest przełamana odrobiną soku z cytryny. Do tej surówki dodaję zazwyczaj odrobine majonezu, który również podkręci jej smak. Jeśli zależy Wam na bardziej zdrowym i dietetycznym dodatku, wykorzystajcie zamiast majonezu po prostu jogurt naturalny.

Ja przygotowuję tą surówkę, zawsze kiedy brakuje mi czasu, a potrzebuję jakiś dodatek do obiadu. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie 5 minut.

Składniki (2 porcje)

  • duża marchewka
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majonezu

Jeśli potrzebujecie odrobine ostrzejszej surówki, proponuję dodać do surówki z marchwi i jabłka jedną łyżkę chrzanu.

Obejrzyj nasze filmy:

Błyskawiczna surówka z marchwi i jabłka – przepis

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce i również na dużych oczkach. Od razu dodajemy sok z cytryny w przeciwnym razie jabłko może nam ściemnieć. Dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę cukru, aby jeszcze bardziej podkreślić słodycz, świeżo zmielony pieprz i odrobinę majonezu, który połączy nam wszystkie składniki.

Zostawmy surówkę na 3 -4 minuty aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Czasem jak mam ochotę na zmienę jej smaku, odrobinę ostrzejszy smak, to dodaję łyżkę chrzanu.

Smacznego!