Surówka z marchewki to prosta surówką do obiadu zrobiona z tartej marchewki z dodatkiem jabłka. Słodycz marchewki jest przełamana odrobiną soku z cytryny. Do tej surówki dodaję zazwyczaj odrobine majonezu, który również podkręci jej smak. Jeśli zależy Wam na bardziej zdrowym i dietetycznym dodatku, wykorzystajcie zamiast majonezu po prostu jogurt naturalny.
Ja przygotowuję tą surówkę, zawsze kiedy brakuje mi czasu, a potrzebuję jakiś dodatek do obiadu. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie 5 minut.
Składniki (2 porcje)
- duża marchewka
- 1 jabłko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka majonezu
Jeśli potrzebujecie odrobine ostrzejszej surówki, proponuję dodać do surówki z marchwi i jabłka jedną łyżkę chrzanu.
Obejrzyj nasze filmy:
Błyskawiczna surówka z marchwi i jabłka – przepis
Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce i również na dużych oczkach. Od razu dodajemy sok z cytryny w przeciwnym razie jabłko może nam ściemnieć. Dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę cukru, aby jeszcze bardziej podkreślić słodycz, świeżo zmielony pieprz i odrobinę majonezu, który połączy nam wszystkie składniki.
Zostawmy surówkę na 3 -4 minuty aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Czasem jak mam ochotę na zmienę jej smaku, odrobinę ostrzejszy smak, to dodaję łyżkę chrzanu.
Smacznego!