Pasta kanapkowa z kukurydzy przypomina odrobinę taki domowy hummus. Smak pasty podkręcimy odrobiną orientalnych przypraw – curry. Możecie przygotować to smarowidło do kanapek w blenderze, wtedy będzie przypominało wyglądem prawdziwy hummus, tyle że z kukurydzy. Będzie też oczywiście znacznie szybciej.
Ja osobiście mimo wszystko polecam odrobine wysiłku i zamiast blendera wykorzystać widelec.
Pasta z kukurydzy przybiera formę domowego hummusu, jej smak można podkręcić szczyptą orientalnych przypraw takich jak curry.
Obejrzyj nasze filmy:
Pasta kukurydziana to pyszne smarowidło, znane w polskich domach jako pasta kanapkowa. Można ją przygotować w blenderze, wtedy będzie miała gładszą i delikatniejszą konsystencję, można ją także rozgnieść widelcem.
Jak podać pastę z kukurydzy?
Pasta kanapkowa z kukurydzy to doskonała pasta do chleba, idealnie pasuje na śniadanie lub kolację. Kanapki w wersji wege doskonale smakują z pastą kukurydzianą, choć spokojnie można położyć na taką kanapkę plasterek szynki. Jest to doskonały sposób na pożywne śniadanie lub kolację.
Możecie kupić gotową kukurydzę w puszce w sklepie, będzie szybciej. Mam zasadę, że często warto wykorzystać coś, co jest dobre, z dobrych składników, bez ulepszaczy i można to kupić w sklepie. W ten sposób zaoszczędzamy sporo czasu, który możemy przeznaczyć na inne rzeczy.
Kilka pomysłów na pasty kanapkowe
Pasta z kukurydzy to pewne urozmaicenie śniadania, albo kolacji. Jednak wśród moich ulubionych past jest również pasta jajeczna oraz niezwykle charakterystyczna w smaku pasta z makreli.
Składniki
- 200g kukurydzy z puszki (już po odsączeniu)
- 1 ząbek czosnku
- niewielka cebula, możecie użyć np. szalotki – pasta będzie delikatniejsza w smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- odrobina soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Pasta kanapkowa z kukurydzy – przepis
Możecie wykorzystać do przygotowania pasty blender ręczny, ja osobiście mimo wszystko polecam zwykły widelec. Zaczynamy od odcedzenia kukurydzy, następnie przekładamy ją do miseczki i rozgniatamy widelcem.
Na patelni na odrobinie oleju szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko jeszcze przez 10-15 sekund. Odsączamy na sitku z nadmiaru oleju (jeśli taki jest). I dodajemy do kukurydzy. Dodajemy przyprawę curry, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i mamy gotową pastę kanapkową z kukurydzy.
Skoro przygotowaliśmy zdrową pastę z kukurydzy, to podajmy ją z pieczywem razowym.
Smacznego!