Bardzo smaczna kasza jaglana na mleku to pomysł na pożywne i szybkie w przygotowani śniadanie. Kaszę tą możemy podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jako dodatki wykorzystajmy bakalie dostępne w domu, albo owoce.
Ja w swoim przypisie wykorzystałem mieszankę orzechów i rodzynek oraz świeże jabłko i gruszkę.
Nie potrzeba wcale wielu wymyślnych składników, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Możecie w tym przepisie miód zastąpić cukrem, jednak uważam, że miód jest znacznie zdrowszy, więc to właśnie jego wykorzystam.
Obejrzyj nasze filmy:
Kasza jaglana składniki
- 100g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo
- ulubione bakalie – orzechy, rodzynki
- dowolne owoce – jabłka, gruszki
Osobiście od jakiegoś czasu nie kupuję i nie gotuję kasz, ryżu w torebkach. Otóż gotując w garnku sypką kaszę czy ryż, ma on znacznie więcej miejsca i nie będzie taki ściśnięty.
Kasza jaglana na mleku przepis
Zawsze przygotowanie jaglanki zaczynam od dokładnego przepłukania kaszy. W ten sposób pozbędziemy się jakiś nieczystości, łusek, które mogą być w kaszy. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy. Nie przejmujcie się tym, że będzie tak dużo mleka, kasza jaglana napęcznieje, wchłaniając mleko.
Jak mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Cały czas mieszamy i uważamy aby mleko nam nie wykipiało. Kaszę gotujemy przez jakieś 12-15 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do jaglanki odrobinę miodu. Kaszę przekładamy do miseczek i dodajemy bakalie oraz owoce.
Tak przygotowana kasza jaglana, to pyszne i bardzo, bardzo zdrowe śniadanie, które doda Wam energii na cały dzień.

Smacznego!