Bardzo smaczna kasza jaglana na mleku to pomysł na pożywne i szybkie w przygotowani śniadanie. Kaszę tą możemy podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jako dodatki wykorzystajmy bakalie dostępne w domu, albo owoce.

Ja w swoim przypisie wykorzystałem mieszankę orzechów i rodzynek oraz świeże jabłko i gruszkę.

Nie potrzeba wcale wielu wymyślnych składników, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Możecie w tym przepisie miód zastąpić cukrem, jednak uważam, że miód jest znacznie zdrowszy, więc to właśnie jego wykorzystam.

Obejrzyj nasze filmy:

Kasza jaglana składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo

  • ulubione bakalie – orzechy, rodzynki
  • dowolne owoce – jabłka, gruszki

Osobiście od jakiegoś czasu nie kupuję i nie gotuję kasz, ryżu w torebkach. Otóż gotując w garnku sypką kaszę czy ryż, ma on znacznie więcej miejsca i nie będzie taki ściśnięty.

Kasza jaglana na mleku przepis

Zawsze przygotowanie jaglanki zaczynam od dokładnego przepłukania kaszy. W ten sposób pozbędziemy się jakiś nieczystości, łusek, które mogą być w kaszy. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy. Nie przejmujcie się tym, że będzie tak dużo mleka, kasza jaglana napęcznieje, wchłaniając mleko.

Jak mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Cały czas mieszamy i uważamy aby mleko nam nie wykipiało. Kaszę gotujemy przez jakieś 12-15 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do jaglanki odrobinę miodu. Kaszę przekładamy do miseczek i dodajemy bakalie oraz owoce.

Tak przygotowana kasza jaglana, to pyszne i bardzo, bardzo zdrowe śniadanie, które doda Wam energii na cały dzień.

Kasza jaglana na mleku z owocami
Kasza jaglana na mleku z owocami

Smacznego!