Pasta meksykańska do tortilli
Śniadania

Pasta meksykańska do tortilli

Facebook

Od jakiegoś czasu miałem ochotę na przygotowanie aromatycznej pasty meksykańskiej na śniadanie. Pasta taka również będzie świetnie pasowała do delikatnie podpieczonej tortilli. Świetne i bardzo smaczne śniadanie.

Pastę taką możecie zamknąć w słoiczku i przechowywać przez 2 – 3 dni w lodówce, aby wykorzystać ją na przykład do przygotowania naleśników po meksykańsku.

W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów, mam na myśli to, że nie będę gotował ani fasoli, ani kukurydzy. Dostaniecie ją w dowolnym markecie.

Składniki

  • 100g czerwonej fasoli z puszki
  • 50g kukurydzy z puszki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Pasta meksykańska – przepis

Cebulę obieramy i drobno kroimy, paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju przesmażamy cebulę wraz z papryką. Smażymy ją ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Na chwilę przed końcem smażenia na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu i oregano oraz koncentrat pomidorowy.

Następnie wszystko przekładamy do blendera, dodajemy połowę odsączonej z zalewy kukurydzy i fasoli. Całość blendujemy do połączenia się składników. Nie musimy blendować zbyt długo, kawałki poszczególnych składników mogą być wyczuwalne w środku. Do zblendowanej pasty dodajemy pozostałą część fasoli i kukurydzy i wszystko razem mieszamy, już przy pomocy łyżki.

Pastę meksykańską z fasoli możemy podać ze świeżym razowym pieczywem, albo np. z tortillą.

Pasta meksykańska do tortilli
Pasta meksykańska do tortilli

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.