Od jakiegoś czasu miałem ochotę na przygotowanie aromatycznej pasty meksykańskiej na śniadanie. Pasta taka również będzie świetnie pasowała do delikatnie podpieczonej tortilli. Świetne i bardzo smaczne śniadanie.
Pastę taką możecie zamknąć w słoiczku i przechowywać przez 2 – 3 dni w lodówce, aby wykorzystać ją na przykład do przygotowania naleśników po meksykańsku.
W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów, mam na myśli to, że nie będę gotował ani fasoli, ani kukurydzy. Dostaniecie ją w dowolnym markecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 100g czerwonej fasoli z puszki
- 50g kukurydzy z puszki
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pasta meksykańska – przepis
Cebulę obieramy i drobno kroimy, paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju przesmażamy cebulę wraz z papryką. Smażymy ją ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Na chwilę przed końcem smażenia na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu i oregano oraz koncentrat pomidorowy.
Następnie wszystko przekładamy do blendera, dodajemy połowę odsączonej z zalewy kukurydzy i fasoli. Całość blendujemy do połączenia się składników. Nie musimy blendować zbyt długo, kawałki poszczególnych składników mogą być wyczuwalne w środku. Do zblendowanej pasty dodajemy pozostałą część fasoli i kukurydzy i wszystko razem mieszamy, już przy pomocy łyżki.
Pastę meksykańską z fasoli możemy podać ze świeżym razowym pieczywem, albo np. z tortillą.
Smacznego!