Na świątecznym stole bardzo efektownie będzie wyglądać ciasto czekoladowe. Nie jest ono zbyt często wykonywane, chociaż wbrew pozorom, wcale nie jest trudne do zrobienia. A cały trud włożony w jego przygotowanie na pewno się opłaci.
Wygląda bowiem rewelacyjnie i bardzo dobrze smakuje.
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 80 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 25 g masła
Dekoracje
. gotowe słodycze
Obejrzyj nasze filmy:
Świąteczne ciasto czekoladowe – przepis
- Do rondelka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby się nie przypaliło, aż składniki się dobrze roztopią. Po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik -175 stopni C i wyjmujemy jajka z lodówki. Po kilku minutach (żeby nie były zimne), ubijamy je z cukrem na puszystą masę.
- W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Do mąki dodajemy ubite jajka i roztopioną masę czekoladową. Całość miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia się składników.
- Przelewamy całość do tortownicy (21cm). Pieczemy 45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło.
- Po wyjęciu polewamy polewą zrobioną z czekolady i masła roztopione na małym ogniu.
Do dekoracji możemy użyć dowolnych gotowych wyrobów cukierniczych.
Przecież na zdjęciu jest ciasto z kremwm czekoladowym.
A mus czekoladowy widoczny na zdjęciu? Czy to nie pomylone zdjęcie do tego przepisu?
Jest przepis na polewę.