Świąteczne ciasto czekoladowe
Desery

Świąteczne ciasto czekoladowe

Na świątecznym stole bardzo efektownie będzie wyglądać ciasto czekoladowe. Nie jest ono zbyt często wykonywane, chociaż wbrew pozorom, wcale nie jest trudne do zrobienia. A cały trud włożony w jego przygotowanie na pewno się opłaci.

Wygląda bowiem rewelacyjnie i bardzo dobrze smakuje.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 25 g masła

Dekoracje

   .   gotowe słodycze

Świąteczne ciasto czekoladowe – przepis

  • Do rondelka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby się nie przypaliło, aż składniki się dobrze roztopią. Po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik -175 stopni C i wyjmujemy jajka z lodówki. Po kilku minutach (żeby nie były zimne), ubijamy je z cukrem na puszystą masę.
  • W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • Do mąki dodajemy ubite jajka i roztopioną masę czekoladową. Całość miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia się składników.
  • Przelewamy całość do tortownicy (21cm). Pieczemy 45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło.
  • Po wyjęciu polewamy polewą zrobioną z czekolady i masła roztopione na małym ogniu.

Do dekoracji możemy użyć dowolnych gotowych wyrobów cukierniczych.

3 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anonimowo
13 grudnia 2021 09:57

Przecież na zdjęciu jest ciasto z kremwm czekoladowym.

Rosa
13 grudnia 2021 14:41

A mus czekoladowy widoczny na zdjęciu? Czy to nie pomylone zdjęcie do tego przepisu?