Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń, fosfor, żelazo, selen i jod.
Ponadto są niskokaloryczne także możemy je jeść bez obaw, że możemy przytyć a także obniżają zły cholesterol i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów.
Przepis i listę składników na to wykwintne danie znajdziesz poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g małży
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Olej do smażenia
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki białego wina
- Sól, pieprz, chili do smaku
Przepis na makaron spaghetti z małżami
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Pozostaw ½ szklanki wody z makaronu
- Małże dobrze umyj, możesz wykorzystać szczoteczkę. Przełóż na sitko by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz, chili. Mieszaj co jakiś czas, by niczego nie przypalić
- Czosnek pokrój w talarki. Rozgrzej olej na patelni a następnie zeszklij czosnek. Gdy będzie on miał złoty kolor dodaj masło, oraz małże. Dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz, chili. Mieszaj co jakiś czas, by niczego nie przypalić
- Do tak przygotowanego dania dodaj wino. Smaż wszystko razem przez około 2-3 minuty by alkohol wyparował. Ponadto małże się otworzą. Dodaj makaron, co jakiś czas potrząśnij garnkiem dodając wodę z makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Smacznego!