Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie

Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń, fosfor, żelazo, selen i jod.

Ponadto są niskokaloryczne także możemy je jeść bez obaw, że możemy przytyć a także obniżają zły cholesterol i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów.

Przepis i listę składników na to wykwintne danie znajdziesz poniżej.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g małży
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Olej do smażenia
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ szklanki białego wina
  • Sól, pieprz, chili do smaku

Przepis na makaron spaghetti z małżami

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Pozostaw ½ szklanki wody z makaronu
  2. Małże dobrze umyj, możesz wykorzystać szczoteczkę. Przełóż na sitko by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz, chili. Mieszaj co jakiś czas, by niczego nie przypalić
  3. Czosnek pokrój w talarki. Rozgrzej olej na patelni a następnie zeszklij czosnek. Gdy będzie on miał złoty kolor dodaj masło, oraz małże. Dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz, chili. Mieszaj co jakiś czas, by niczego nie przypalić
  4. Do tak przygotowanego dania dodaj wino. Smaż wszystko razem przez około 2-3 minuty by alkohol wyparował. Ponadto małże się otworzą. Dodaj makaron, co jakiś czas potrząśnij garnkiem dodając wodę z makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.