Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację. Najlepiej będą smakowały podane z białym lekkim, wytrawnym winem.
Warto zaznaczyć, że danie jest bardzo delikatne i zawiera dużo cennych składników mineralnych.
Wbrew pozorom jak mogłoby się wydawać, mule nie są takie drogie w przygotowaniu. Kilogram muli kosztuje w sklepie ok. 15 PLN. Polecam Wam kupić świeże mule, a nie tak jak duża część sklepów oferuje „już ugotowane mule”.
Obejrzyj nasze filmy:
Mule w pomidorach – składniki
- puszka krojonych pomidorów
- 1 kg muli
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- odrobina oliwy
- garść świeżej bazylii
- cukier
- sól
- pieprz
Mule w pomidorach – składniki
Przygotowanie posiłku musimy zacząć od bardzo dokładnego umycia muli. Jeśli jakieś będą już otwarte – należy je wyrzucić.
W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory w puszce i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy też drobno posiekaną bazylię.
Do garnka wkładamy umyte mule, przykrywamy i dusimy do momentu kiedy mule się otworzą. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby zmienić ich położenie.
Mule podajemy ze świeżo pokrojoną bagietką.
Smacznego!