Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację. Najlepiej będą smakowały podane z białym lekkim, wytrawnym winem.

Warto zaznaczyć, że danie jest bardzo delikatne i zawiera dużo cennych składników mineralnych.

Wbrew pozorom jak mogłoby się wydawać, mule nie są takie drogie w przygotowaniu. Kilogram muli kosztuje w sklepie ok. 15 PLN. Polecam Wam kupić świeże mule, a nie tak jak duża część sklepów oferuje „już ugotowane mule”.

Obejrzyj nasze filmy:

Mule w pomidorach – składniki

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 kg muli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • odrobina oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Mule w pomidorach – składniki

Przygotowanie posiłku musimy zacząć od bardzo dokładnego umycia muli. Jeśli jakieś będą już otwarte – należy je wyrzucić.

W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory w puszce i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy też drobno posiekaną bazylię.

Do garnka wkładamy umyte mule, przykrywamy i dusimy do momentu kiedy mule się otworzą. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby zmienić ich położenie.

Mule podajemy ze świeżo pokrojoną bagietką.

Smacznego!