Makaron z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez wegetarian gdyż prócz tego, że składają się z wody posiadają również witaminy z grupy B, żelazo, cynk, mangan i błonnik, który powoduje ze stajemy się syci.

Kurki w letnim wydaniu to przepis, który koniecznie trzeba przygotować każdego lata. To przepis na pyszny, lekki obiad. Koniecznie spróbujcie tej klasyki.

Do przygotowanie tego letniego obiadu nie potrzebuje wielu wymyślnych składników. Wystarczy ich dosłownie kilka, a zapewne większość z nich każdy ma w domu i każdy będzie mógł przygotować to danie.

Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej.

Makaron z kurkami składniki

  • 250 g makarony typu świderki
  • 250 g kurek
  • ½ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ natki pietruszki
  • 80 ml śmietany 30%
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Makaron z kurkami przepis

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Musimy tutaj posiłkować się przepisem na opakowaniu, bowiem każdy makaron potrzebuje innego czasu gotowania. Więc najlepiej będzie skorzystać z przepisu, który poleca nam producent danego produktu. Wtedy będziemy mieli pewność, że makaron jest ugotowany odpowiednio.

Ja najczęściej gotuję makaron, aby był al dente. Wtedy dodając na patelnię kurki, o czym przeczytacie poniżej będziemy mieli pewność, że pozostanie on twardy, a nie rozmoczony.

Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą. Następnie musimy przygotować czosnek. Możecie go drobno posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli, pokroić w plasterkim lub przecisnąć przez praskę. Czy wiecie dlaczego czosnek rozcieramy z odrobiną soli?

Otóż dodatek soli sprawi, że pochłonie ona cały wydobywający się podczas rozcierania czosnku sok, więc cały aromat przeniesiemy do naszego dania.

Na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę. Możecie ją zastąpić szalotką. Jak cebula będzie szklista, wtedy dopiero dajemy czosnek. Czosnek smażymy dosłownie przez kilka sekund 15-20. Nie można go smażyć zbyt długo po zrobi się gorzki. Gdy czosnek i cebula będą miały już złoty kolor, dodajemy, umyte i oczyszczone wcześniej kurki. Smażymy je około 2 minuty, często mieszając by nie przywarły do patelni. Dodaj pietruszkę i śmietanę.

Natkę pietruszki dodajemy na samym końcu, aby pod wpływem temperatury nie straciła swojego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a smaki się połączą.

Makaron z kurkami
Makaron z kurkami

Smacznego!