Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim mięsożercom :)

Samo przygotowanie jest bardzo proste, przepis i listę składników znajdziecie poniżej…

Składniki

  • 250g ciecierzycy (ugotowanej / z puszki)
  • 500g marchwi
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 cm startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przepis na pasztet z marchewki i soczewicy

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony czosnek, pokrojoną w półplasterki marchewkę i starty imbir. Całość smażymy ok. 3 minut.
  2. Dodajemy ok. 200 ml bulionu i gotujemy wszystko przez ok. 15 minut, aż marchewka zmięknie. Dodajemy soczewicę, resztę bulionu, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy kolejne 20 minut, aż składniki wchłoną bulion, a marchewka stanie się miękka.
  3. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i wszystko blendujemy. Jeśli macie blender o niewielkiej mocy, zblendujcie oddzielnie ugotowane składniki i oddzielnie ciecierzycę, a następnie wymieszajcie składniki razem.
  4. Do zblendowanej masy dodajemy jajka i całość mieszamy. Przekładamy do foremki do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez godzinę.

Do pasztetu idealnie będzie pasować żurawina :) Spróbujcie…

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.