Pasztet z marchewki i soczewicy
Śniadania,  Kolacje

Pasztet z marchewki i soczewicy

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim mięsożercom :)

Przygotowanie pasztetu jest niezwykle proste i co najważniejsze w przeciwieństwie do typowego klasycznego pasztetu nie potrzebujemy w tym wypadku maszynki do mielenia mięsa. Wszystkie składniki będziemy mogli rozdrobnić przy pomocy blendera.

Pomysły na szybkie dania

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na pyszne dania. Możesz sprawdzić jak przygotować domową szynkę parzoną to domowa wersja zdrowej i pysznej wędliny. Ale w serwisie znajdziesz również wiele pomysłów na pyszne sałatki, jak chociażby sałatka z ananasem.

Samo przygotowanie jest bardzo proste, przepis i listę składników znajdziecie poniżej…

Pasztet z marchewki składniki

  • 250g ciecierzycy (ugotowanej / z puszki)
  • 500g marchwi
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 cm startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 kurkumy
  • sól
  • pieprz

Pasztet z marchewki przepis

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony czosnek, pokrojoną w półplasterki marchewkę i starty imbir. Całość smażymy ok. 3 minut.

Dodajemy ok. 200 ml bulionu i gotujemy wszystko przez ok. 15 minut, aż marchewka zmięknie. Dodajemy soczewicę, resztę bulionu, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy kolejne 20 minut, aż składniki wchłoną bulion, a marchewka stanie się miękka.

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i wszystko blendujemy. Jeśli macie blender o niewielkiej mocy, zblendujcie oddzielnie ugotowane składniki i oddzielnie ciecierzycę, a następnie wymieszajcie składniki razem.

Do zblendowanej masy dodajemy jajka i całość mieszamy. Przekładamy do foremki do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez godzinę.

Do pasztetu idealnie będzie pasować żurawina :) Spróbujcie…

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
RENATA
23 czerwca 2022 15:23

A co robimy z kaszą jaglana?czy dodajemy ją razem z soczewicą?