Pewnie większość z Was zastanawia się czy można przygotować pasztet, który będzie przygotowany jedynie z produktów roślinnych – można. Ja osobiście jestem mięsożercą, jednak to danie jest z całą pewnością oryginalne i bardzo smaczne. Pasztet idealnie będzie pasować na kolacje podane ze świeżą chrupiącą bagietką.
Inspirację do przygotowania tego dania znaleźliśmy na jednym z blogów w internecie. Poniżej znajdziecie przepis, który delikatnie zmodyfikowaliśmy.
Warzywny pasztet – składniki (na dużą keksówkę)
- puszka gotowanej ciecierzycy
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- woreczek kaszy jaglanej
- 1 szklanka dyni
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 średniej wielkości cebula
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka majeranku
- pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
Warzywny pasztet – przepis
Marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach. Cukinię odsączamy z nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem smażymy przez kilkanaście minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, pestki słonecznika, przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu warto pozostawić go na kilka godzin do wystygnięcia, wtedy też zrobi się delikatnie twardy i nie będzie się rozpadał podczas krojenia.
Smacznego!
Tego się nie spodziewałem. Ale to chyba danie dla vegan.