Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele czasu jak to mogłoby się wydawać. Dzięki temu przepisowi zamienicie danie z kurczaka w wyjątkowy, niecodzienny obiad.

Połączenie kurczaka, suszonych pomidorów, sera i szynki parmeńskiej stworzy wyjątkową kompozycję smakową. Myślę, że fajnym dodatkiem do piersi z kurczaka będzie tagliatelle ze szpinakiem.

Sprawdźcie…

Obejrzyj nasze filmy:

Faszerowana pierś z kurczaka – składniki (na 4 porcje)

  • 4 filety z kurczaka
  • ok. 12 suszonych pomidorów
  • 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią)
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia

Tagliatelle ze szpinakiem – składniki

  • makaron tagliatelle
  • 400g szpinaku najlepiej mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła

Faszerowana pierś z kurczaka – przepis

Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Uważajmy aby nie przekroić piersi do końca.

Suszone pomidory kroimy w paseczki. Ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.

Piersi faszerujemy pomidorami i serem. Następnie zawijamy je w szynkę parmeńską i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Tagliatelle ze szpinakiem – przepis

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na odrobinie masła przesmażamy szpinak. Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka.

Smacznego!