Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele czasu jak to mogłoby się wydawać. Dzięki temu przepisowi zamienicie danie z kurczaka w wyjątkowy, niecodzienny obiad.
Połączenie kurczaka, suszonych pomidorów, sera i szynki parmeńskiej stworzy wyjątkową kompozycję smakową. Myślę, że fajnym dodatkiem do piersi z kurczaka będzie tagliatelle ze szpinakiem.
Sprawdźcie…
Obejrzyj nasze filmy:
Faszerowana pierś z kurczaka – składniki (na 4 porcje)
- 4 filety z kurczaka
- ok. 12 suszonych pomidorów
- 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią)
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- pieprz
- oregano
- bazylia
Tagliatelle ze szpinakiem – składniki
- makaron tagliatelle
- 400g szpinaku najlepiej mrożonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
Faszerowana pierś z kurczaka – przepis
Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Uważajmy aby nie przekroić piersi do końca.
Suszone pomidory kroimy w paseczki. Ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.
Piersi faszerujemy pomidorami i serem. Następnie zawijamy je w szynkę parmeńską i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Tagliatelle ze szpinakiem – przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie masła przesmażamy szpinak. Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.
Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka.
Smacznego!