Cechą charakterystyczną kuchni niemieckiej jest to, że jest różnorodna i niejednolita. Każda część Niemiec ma swoje smaki. Jest bardzo podobna do kuchni polskiej. Jeżeli chodzi o ryby to możemy tam spotkać śledzie, homary, węgorze, okoń, pstrąg. Podawane są w różnych odmianach między innymi w zupach czy surówkach. Kuchnia niemiecka w swoim menu ma dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki.

Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle. Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest za tłust i ciężką.

Niemcy dużą uwagę zwracają na obiad, który spożywany jest między 12-14 godziną. Kolacja jest już mniejsza, składa się z jakiś przekąsek albo kilku kanapek.

Obejrzyj nasze filmy:

Piwo pyszne piwo..

Typowy Niemiec do każdego obiadu musi mieć piwo, wtedy obiad będzie pełny. Napój powinien być odpowiednio schłodzony i gorzki. Do najpopularniejszych niemieckich piw zaliczamy Bock, Pilsner czy Lage. Jeżeli jesteś miłośnikiem ryb, mięsa, zup czy piwa to ta kuchnia jest idealna dla Ciebie.

Natomiast kuchnia litewska charakteryzuje się ona zdrowymi potrawami, jest smaczna i syta. Każdy może zjeść coś co go zainteresuje. Do najpopularniejszych dań litewskich możemy zaliczyć chłodnik. Jest to idealna zupa zarówno na ciepłe i na zimne dni. Kolejną potrawą z której słynie to miejsce to cepeliny litewskie, pierogi litewskie i kołduny. Ta ostania potrawa to pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to.

Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino. Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki. Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek bezalkoholowy. Charakteryzują się one głęboki aromatem i smakiem kminku.

Tylko tam dostaniemy takie sery nigdzie indziej.