Sałatka z kuskus, selerem i szynką tworzysz pyszny i zdrowy posiłek. Ta kombinacja smaków tworzy lekkie, ale wyraziste danie, idealne do delektowania się nim w miesiącach letnich lub jako dodatek do potraw.
Sałatka z kuskus i selerem to lekka i pyszna propozycja na letni obiad lub kolację. Kuskus to popularny rodzaj kaszy, który świetnie sprawdza się w sałatkach. W połączeniu z chrupiącym selerem, soczystym ogórkiem i aromatyczną kolendrą, tworzy doskonałą mieszankę smaków i tekstur.
Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną, równie smaczną sałatkę. Myślę, że sałatka z kuskus, selerem i szynką to będzie właśnie ta idealna propozycja :)
Obejrzyj nasze filmy:
Kuskus i seler są doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu ta sałatka jest idealnym daniem dla osób dbających o swoje zdrowie. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy.
Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na nietypowe sałatki, polecam Wam sałatkę z selera konserwowego w 15 minut, czy sałatkę na słodko w hawajskich klimatach sałatka z ananasem.
Sałatka z kuskus, selerem i szynką składniki
- 1 szklanka kuskus
- 1 puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- słoiczek selera
- 200g sera żółtego
- 6-7 łyżek majonezu
- szczypiorek
- puszka ananasa
- sól
- pieprz
- 300g szynki (w kawałku)
Sałatka z kuskus, selerem i szynką przepis
Kuskus zalewamy gorącą wodę (1 cm ponad powierzchnię kuskus) i czekamy aż wchłonie całą wodę. Jak cała woda zostanie wchłonięta to zanim kuskus przestygnie od czasu do czasu mieszamy ziarenka, aby się ze sobą nie posklejały.
Ser żółty kroimy w kostkę. Nie musi to być duża kostka, aby wygodnie się jadło sałatkę. Szynkę kroimy w kostkę. Dobrze, aby kostka miała podobną wielość ja ta z żółtego sera.
Czerwoną fasolę, kukurydzę, selera, ananasa odsączamy z zalewy. Jak przełożymy je na sitko, to zanim dodamy do sałatki to odczekajmy chwilę, aby cała zalewa spłynęła, aby sałatka nie podeszła nam wodą. Ananasa kroimy w kostkę, podobnej wielkości jak ser i szynka. Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zazwyczaj na początku daję tylko część majonezu i po wymieszaniu dopiero decyduję czy dodać więcej czy już nie.
Smacznego!
ale pycha :)
Polecamy :)