Sałatka z selera konserwowego to szybka i bardzo smaczna propozycja na sałatkę każdego dnia. Ta sałatka to idealna propozycja na święta, spotkanie ze znajomymi, albo rodzinną imprezę. Prawie w każdy weekend staramy się przygotować pyszną, zdrową sałatkę. Bardzo często to z czego będzie przygotowana zależy od pory roku.

Latem najczęściej przygotowujemy sałatkę ze świeżych ogórków potocznie zwaną mizerią, wiosną na stole królują sałatki ze szparagów. Seler natomiast jest przez wiele osób, bardzo niedocenionym warzywem, szczególnie ten konserwowy.

Bardzo często w barach mlecznych oraz na stołówkach możemy spotkać podawane do obiadu surówki ze świeżego selera., ta surówka jest bardzo zdrowa i smaczna. Jednak moim zdaniem seler konserwowy ma ten swój charakterystyczny smak i to właśnie jego najczęściej wykorzystuję do przygotowania surówek i sałatek.

Obejrzyj nasze filmy:

Dlaczego warto przygotować sałatkę z selera konserwowego?

Z jakimi składnikami warto połączyć selera konserwowego, do jakich warzyw i owoców będzie pasować najlepiej?

Seler konserwowy ma bardzo łagodny smak, zaraz po wyjęciu ze słoiczka jest chrupiący. Jego wygląd i struktura pozwalają nam na przygotowanie bardzo smacznych sałatek. Jednak z moich ulubionych propozycji jest sałatka z selera konserwowego. Najczęściej łączę go z szynką, żółtą słodką kukurydzą.

Jeśli jednak chcecie przełamać ten słodki smak to idealnym rozwiązaniem będzie dodanie kilku, bardzo zdrowych ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone najlepiej jest dodać jesienią, kiedy robicie sałatkę z selera konserwowego, bo jak wiecie wszystkie kiszonki wspomagają naszą odporność. Składnikiem, którego nie może zabraknąć w sałatce z selera jest jajko. Czasem dla dodania koloru robię sałatkę z selera konserwowego z czerwoną fasolą.

Kukurydza i fasola z puszki to trochę połączenie w stylu meksykańskim, jednak pasują do siebie idealnie.

Sałatka z selera konserwowego to jeden z moich hitów, który przygotowuję na większość domowych, rodzinnych spotkań, a także na spotkania ze znajomymi. Potrzebujemy do jej przygotowania kilku prostych składników, przygotowujemy ją w kilka chwil i jestem pewny, że Was również zachwyci swoim wyjątkowym smakiem. Koniecznie musicie jej spróbować.

Do tej sałatki dodaję odrobinę szynki konserwowej oraz słodkiej kukurydzy, która nada charakterystycznego smaku. Ostrość sałatki podkręcą cebule dymki. Nie musimy robić tutaj specjalnej dekoracji. Możemy wykorzystać produktu, które już mamy. Świetnie do dekoracji sałatki nada się szczypiorek.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule dymki
  • 200g szynki konserwowej
  • odrobina szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • czarny pieprz

Sałatka z selera konserwowego – jak przygotować

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli chcecie aby łatwo było obierać jajka, warto zaraz po ich ugotowaniu zalać je zimną wodą. Czynność tą powtarzamy kilka razy, tak aby całkowicie zatrzymać w jajkach proces gotowania.

Seler konserwowy ze słoiczka odcedzamy z zalewy na sitku i dodajemy do pokrojonych jajek. Warto bardzo dokładnie go odsączyć z zalewy, jeśli o tym zapomnicie to niestety następnego dnia sałatka „podejdzie wodą” i nie będzie smakowała już tak dobrze.

Następnie na sitku odcedzamy żółtą kukurydzę i dodajemy do pozostałych składników. Tutaj również warto odsączyć bardzo dokładnie kukurydzę.

Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Staramy się pokroić ją w równe kawałki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Im drobniej tym lepiej. Nie każdy lubi jeść surową cebulę, a nam zależy na tym, aby nadała ona nam odrobinę ostrości w naszej sałatce.

Ostatnim dodatkiem do sałatki jest szczypiorek. Musimy go bardzo drobno posiekać i dodać do pozostałych składników. Składniki musimy połączyć w jedną całość. Do tego celu wykorzystamy majonez. Możecie go zrobić w domu – przepis na majonez – zajmie Wam to dosłownie 3 minuty, albo wykorzystać ten kupiony w sklepie.

Już ostatnim etapem przygotowania sałatki jest odpowiednie jej doprawienie. Sałatka z selera konserwowego na końcu powinna być doprawiona do smaku solą i pieprzem. Możemy ją udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, albo tak jak to teraz jest modne, na górze położyć szczypiorek w całości.

Sałatka z selera konserwowego będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale z całą pewnością dobrze smakowała.

Sałatka z selera konserwowego
Sałatka z selera konserwowego

Smacznego!