
Szparagi z krewetkami
Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się jako zdrowy dodatek do obiadów i wiosennych, lekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych.
Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe wrażenia smakowe.
Składniki
- szparagi – 200g
- krewetki tygrysie – 350g
- masło klarowane – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- białe wino – 100 ml
- sól, pieprz cytrynowy – do smaku
Szparagi z krewetkami – przepis
- Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami.
- Od szparagów odrywamy twardą część, gotowe łodygi umieszczamy w wysokim garnku. Wlewamy wodę tak, by nie zakrywała główek. Wsypujemy po łyżeczce cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła. Gotujemy 3-4 minuty.
- Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy krewetki. Dolewamy białe wino. Smażymy ok 3 minut.
- Łączymy składniki na talerzu.

0 komentarzy