Szparagi z krewetkami
Inne,  Szybkie dania

Szparagi z krewetkami

Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się jako zdrowy dodatek do obiadów i wiosennych, lekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych.

Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe wrażenia smakowe.

Składniki

  • szparagi – 200g
  • krewetki tygrysie – 350g
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • białe wino – 100 ml
  • sól, pieprz cytrynowy – do smaku

Szparagi z krewetkami – przepis

  1.  Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami.
  2. Od szparagów odrywamy twardą część, gotowe łodygi umieszczamy w wysokim garnku. Wlewamy wodę tak, by nie zakrywała główek. Wsypujemy po łyżeczce cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła. Gotujemy 3-4 minuty.
  3. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy krewetki. Dolewamy białe wino. Smażymy ok 3 minut.
  4. Łączymy składniki na talerzu.
Szparagi z krewetkami
Szparagi z krewetkami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.