Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się jako zdrowy dodatek do obiadów i wiosennych, lekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych.

Szparagi z krewetkami to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na letnie obiady lub romantyczne kolacje. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z krewetkami.

Połączenie tych dwóch składników daje pyszny efekt smakowy.

Obejrzyj nasze filmy:

Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe wrażenia smakowe.

Szparagi z krewetkami składniki

  • szparagi – 200g
  • krewetki tygrysie – 350g
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • białe wino – 100 ml
  • sól, pieprz cytrynowy – do smaku

Szparagi z krewetkami przepis

Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami.

Od szparagów odrywamy twardą część, gotowe łodygi umieszczamy w wysokim garnku. Wlewamy wodę tak, by nie zakrywała główek. Wsypujemy po łyżeczce cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła. Gotujemy 3-4 minuty.

Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy krewetki. Dolewamy białe wino. Smażymy ok 3 minut.

Łączymy składniki na talerzu.

Możesz też dodać do dania dodatkowe składniki, takie jak posiekana cebula, sok z cytryny lub listki bazylii. Danie to świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą. Smacznego!

Szparagi z krewetkami
Szparagi z krewetkami