Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się jako zdrowy dodatek do obiadów i wiosennych, lekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych.
Szparagi z krewetkami to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na letnie obiady lub romantyczne kolacje. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z krewetkami.
Połączenie tych dwóch składników daje pyszny efekt smakowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe wrażenia smakowe.
Szparagi z krewetkami składniki
- szparagi – 200g
- krewetki tygrysie – 350g
- masło klarowane – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- białe wino – 100 ml
- sól, pieprz cytrynowy – do smaku
Szparagi z krewetkami przepis
Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami.
Od szparagów odrywamy twardą część, gotowe łodygi umieszczamy w wysokim garnku. Wlewamy wodę tak, by nie zakrywała główek. Wsypujemy po łyżeczce cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła. Gotujemy 3-4 minuty.
Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy krewetki. Dolewamy białe wino. Smażymy ok 3 minut.
Łączymy składniki na talerzu.
Możesz też dodać do dania dodatkowe składniki, takie jak posiekana cebula, sok z cytryny lub listki bazylii. Danie to świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą. Smacznego!