Pasta kanapkowa z ciecierzycy to szybki pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Nie jest to typowy hummus, a pasta do pieczywa. Jest ona pożywna, zdrowa i idealna dla wszystkich osób chcących się zdrowo odżywiać.
Sprawdź przepis na pastę z koziego sera i suszonych pomidorów
Składniki (na 5 kromek pieczywa)
- 200g ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 duży ogórek kiszony -> sprawdź kiszone czy kwaszone
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka Tahini
Pasta kanapkowa z ciecierzycy – przepis
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca. Cebulę drobno kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Ogórka kiszonego również kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Dodajemy pastę Tahini, passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość mieszamy. Pastę kanapkową nakładamy na pieczywo razowe posmarowane odrobiną masła. Oczywiście całość smakuje najlepiej podane na świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywie!
Smacznego!