Cząber górski to popularna przyprawa, dzięki której nasze potrawy mogą nabrać wyjątkowego charakteru. To jednocześnie wspaniałe wsparcie dla naszego zdrowia, z mocy którego z pewnością warto skorzystać. Dlaczego?
Do czego wykorzystać cząber górski
Bo cząber górski świetnie radzi sobie jako naturalny lek na wiele przypadłości, a dzięki swej wartości odżywczej może stać się dla każdego z nas cennym wsparciem. Wiadomo, że ta ciekawa przyprawa jest rewelacyjnym źródłem olejków eterycznych, nie brak w niej też żywic, garbników oraz zbawiennych dla naszego zdrowia kwasów. Cząber górski stanowi też bardzo dobre źródło witaminy A, nie brak w nim też witamin z grupy B.
Jako przyprawa, cząber górski może być z powodzeniem wykorzystywany jako dodatek do potraw mięsnych, można go też wykorzystać jako przyprawę do dań z warzywami roli głównej. Lecznicze właściwości cząbru docenią z kolei te osoby, które chcą się skuteczniej chronić przed bakteriami oraz łagodzić dolegliwości związane ze stanami zapalnymi.
Obejrzyj nasze filmy:
Cząber górski może się też świetnie sprawdzić przy problemach z gardłem, warto też wykorzystać jego moc przy problemach żołądkowych oraz dolegliwościach związanych z pęcherzem moczowym.