
Knedle ze śliwkami
Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie.
Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo pożywnie. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu bo mogę Was zapewnić, żę wcale nie potrzebujecie dużo czasu aby przygotować ten pyszny obiad.
Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało i jeśli macie swoje przepisy na knedle to podzielcie się nimi :)
Tak więc zaczynamy…
Knedle ze śliwkami – składniki
- ok. 700 g ziemniaków
- ok. 500g śliwek
- 320g mąki + mąka do posypania
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło
- cynamon
- sól
- cukier
Knedle ze śliwkami – przepis
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jak będą jeszcze miękkie przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę, robimy w środku wgłębienie i dodajemy jajka, mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy. W razie konieczności (jeśli ciasto będzie bardzo klejące podsypujemy mąką). Formujemy dość grube wałki i kroimy je w 1 cm plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy i układamy na nim śliwkę, zwijamy formując kulkę.
Knedle gotujemy przez ok. 4-5 minut w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.
Smacznego !