Eklerki. Jedne z moich ulubionych przysmaków, zaraz po Pizookie i Pavlovej. Mam na nie prawdziwego smaka przynajmniej od pół roku, postanowiłem w końcu je przygotować. Przeszukując skarbnicę przepisów – internet – trafimy na wiele przepisów, z których każdy z Wam może wybrać ten najbardziej pasujący jego gustom. Poniżej przepis na Eklerki z którego ja skorzystałem z delikatną jego modyfikacją, aby nie było za słodko.

Poniżej znajdziecie przepis na ten pyszny deser. Oczywiście, jeśli nie macie zbyt wiele czasu możecie wybrać się do najbliższej cukierni i kupić te przysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :)

Eklerki – składniki

Ciasto :

Obejrzyj nasze filmy:

  • 1 1/3 szklanki mąki,
  • 125g masła,
  • szklanka wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 4 jajka

Krem (tradycyjny) :

  • 350 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy)

Eklerki – przepis

  1. Masło rozpuszczamy w garnku.
  2. Wlewamy wodę i zagotowujemy.
  3. Wsypujemy mąkę przesypaną z solą.
  4. Mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy, odchodzącej od brzegów garnka.
  5. Ciasto przekładamy do miski i studzimy.
  6. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, wcześniej rozmieszanym w misce – żeby lepiej połączyło się z resztą składników – miksując mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W ten sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  8. Wykładamy papierem blachę do pieczenia.
  9. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (min. 2 cm średnicy) bądź nakładamy łyżką .
  10. Wyciskamy ok 8-10 cm pasy ciasta z rękawa (bądź nakładamy łyżką, jeśli z jakiegoś powodu nie posiadamy rękawa cukierniczego), pamiętając, by zachowywać kilku-centymetrowe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie podczas pieczenia.
  11. Wstawiamy blachę do piekarnika.
  12. Pieczemy ok. 20-25 minut, tak, by eklerki nabrały ładnego, złotego koloru.
  13. Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy – jeśli mamy jeszcze pozostałości ciasta (a prawie na pewno tak jest), to teraz mamy okazję, żeby je wyłożyć i upiec kolejną serię przepysznych ciastek.
  14. Eklerki można pokroić wzdłuż bądź nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie mniej kremu. Jeśli więc zdecydowaliśmy się je przekroić (więcej kremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną.
  15. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem.

 

Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo.

Smacznego!