Eklerki. Jedne z moich ulubionych przysmaków, zaraz po Pizookie i Pavlovej. Mam na nie prawdziwego smaka przynajmniej od pół roku, postanowiłem w końcu je przygotować. Przeszukując skarbnicę przepisów – internet – trafimy na wiele przepisów, z których każdy z Wam może wybrać ten najbardziej pasujący jego gustom. Poniżej przepis na Eklerki z którego ja skorzystałem z delikatną jego modyfikacją, aby nie było za słodko.
Poniżej znajdziecie przepis na ten pyszny deser. Oczywiście, jeśli nie macie zbyt wiele czasu możecie wybrać się do najbliższej cukierni i kupić te przysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :)
Eklerki – składniki
Ciasto :
Obejrzyj nasze filmy:
- 1 1/3 szklanki mąki,
- 125g masła,
- szklanka wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 4 jajka
Krem (tradycyjny) :
- 350 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy)
Eklerki – przepis
- Masło rozpuszczamy w garnku.
- Wlewamy wodę i zagotowujemy.
- Wsypujemy mąkę przesypaną z solą.
- Mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy, odchodzącej od brzegów garnka.
- Ciasto przekładamy do miski i studzimy.
- Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, wcześniej rozmieszanym w misce – żeby lepiej połączyło się z resztą składników – miksując mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W ten sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
- Wykładamy papierem blachę do pieczenia.
- Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (min. 2 cm średnicy) bądź nakładamy łyżką .
- Wyciskamy ok 8-10 cm pasy ciasta z rękawa (bądź nakładamy łyżką, jeśli z jakiegoś powodu nie posiadamy rękawa cukierniczego), pamiętając, by zachowywać kilku-centymetrowe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie podczas pieczenia.
- Wstawiamy blachę do piekarnika.
- Pieczemy ok. 20-25 minut, tak, by eklerki nabrały ładnego, złotego koloru.
- Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy – jeśli mamy jeszcze pozostałości ciasta (a prawie na pewno tak jest), to teraz mamy okazję, żeby je wyłożyć i upiec kolejną serię przepysznych ciastek.
- Eklerki można pokroić wzdłuż bądź nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie mniej kremu. Jeśli więc zdecydowaliśmy się je przekroić (więcej kremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną.
- Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem.
Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo.
Smacznego!