Szpinak od dawien dawna kojarzony jest z zieloną „papą” podawaną na szkolnej stołówce. Warto się jedna zagłębić w jego właściwości i może zmienić nastawienie do tego zielonego warzywa. Dobrze przygotowany szpinak jest bardzo dobry i prawidłowo zbilansowana dieta powinna być oparta na nim.

Właściwości zdrowotne szpinaku

Zawiera on w sobie szereg niezbędnych wartości takich jak np.: wapń, który odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój kości, witaminę K – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, witamina C, która wspomaga nasz układ odpornościowy a także witaminę E, B1, B6, B2, jod, mangan i karoten. Regularne spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, choroby Parkinsona czy Alzheimera. Warto po niego sięgać.

Można przyrządzać przeróżne posiłki np.: koktajl ze szpinaku na bazie jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich i banana, sałatkę ze świeżego szpinaku, pestek dyni, pomidorów koktajlowych, kukurydzy polaną dresingiem z oliwi z oliwek. Ponadto na rynku istnieje wiele już gotowych produktów z wykorzystaniem szpinaku. Zaliczyć możemy np. pierożki z serem ricottą, naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami zapiekane pod pierzynką żółtego sera.

Obejrzyj nasze filmy:

Szpinak także dla mięsożerców

Dla mięsożerców również można znaleźć coś odpowiedniego. Tutaj polecam makaron tragatele ze szpinakiem, piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. Tworząc dania ze szpinaku musimy pamiętać by korzystać ze składników, które mają charakterystyczny i dominujący smak i zapach. Możemy doprawić go przede wszystkim cebulą, czosnkiem, smażyć na maśle w przeciwnym razie po raz kolejny zrazimy się do tego specjału.

Pomysłów jest wiele i dla tych, którzy kochają spędzać czas poznając nowe smaki ale również i dla tych, którzy z kuchnią nie mają nic wspólnego. Chciałabym nadmienić, że raz na 7 lat, nasze smaki się zmieniają i może warto wrócić do tego jakże nielubianego produktu. Twórzmy proste, zdrowe dania dla siebie, rodziny i przyjaciół i nie bójmy się o kalorie – szpinak jest niskokaloryczny i zdrowy.