
Makaron ze szpinakiem
Zaskoczyli Was znajomi, a może wróciliście zmęczeni po pracy i zastanawiacie się co przygotować na obiad… już spieszę z pomocą :)
A jeszcze przez przypadek w lodówce macie szpinak to w kilka chwil przygotujecie pyszny makaron ze szpinakiem.
Być może część z Was nie wie, dlaczego warto jeść szpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ.
Makaron ze szpinakiem – składniki
- makaron tagliatelle
- paczka świeżego szpinaku – 300g
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 topiony serek śmietankowy
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Makaron ze szpinakiem – przepis
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak. Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny oraz serek topiony.
Jak serek się roztopi dodajemy odcedzony makaron i całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze i podajemy :) Smacznego!