Makaron ze szpinakiem
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Zaskoczyli Was znajomi, a może wróciliście zmęczeni po pracy i zastanawiacie się co przygotować na obiad… już spieszę z pomocą :)

A jeszcze przez przypadek w lodówce macie szpinak to w kilka chwil przygotujecie pyszny makaron ze szpinakiem.

Być może część z Was nie wie, dlaczego warto jeść szpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ.

Makaron ze szpinakiem – składniki

  • makaron tagliatelle
  • paczka świeżego szpinaku – 300g
  • 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 topiony serek śmietankowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Makaron ze szpinakiem – przepis

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak. Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny oraz serek topiony.

Jak serek się roztopi dodajemy odcedzony makaron i całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze i podajemy :) Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze