Dlaczego warto jeść szpinak?
Poradniki

Dlaczego warto jeść szpinak?

Liście szpinaku, to produkt wzbudzający skrajne odczucia, szczególnie wśród dzieci. Przez jednych to warzywo jest kochane, zaś przez innych nielubiane. Niechęć do potraw z tym składnikiem wynika zwykle z jego niewłaściwego przyrządzania, a trzeba przyznać, że można z niego stworzyć prawdziwe kulinarne cuda, jeżeli się tylko potrafi. Ponadto jest niezwykle zdrowy, ze względu na swe wartości odżywcze.

Zalety szpinaku

Liście szpinaku to niesamowite bogactwo karotenu, witaminy C i luteiny. Te przeciwutleniacze chronią przed nowotworami oraz miażdżycą, a także opóźniają efekty starzenia się skóry, ponieważ niwelują w naszym ciele szkodliwe wolne rodniki. Ponadto nie brak mu takich składników jak łatwo przyswajalne żelazo w ilości 2,8 mg na 100 gramów produktu, potas i kwas foliowy, a także magnez. Działa więc pozytywnie na układ krwionośny, nerwowy i obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Dodatkowo w szpinaku znajduje się także witamina K, odgrywająca ogromną rolę w procesie krzepnięcia, jak również witaminy z grupy B i witamina E.

Szpinak można polecić szczególnie kobietom w ciąży, które narażone są na niedobory składników mineralnych oraz witamin oraz większe zapotrzebowanie na nie. To warzywo powinno także znaleźć się w diecie dbających o linię, ze względu na swą bardzo niską kaloryczność. Sto gramów liści tego produktu ma jedynie 16 kalorii. Można więc go spożywać do woli, bez obawy o utratę szczupłej sylwetki.

 

Jak przyrządzać szpinak?

Liście tego cennego warzywa można jeść zarówno na surowo, na przykład w sałatkach lub przygotowywać na ciepło, w formie sosów. Z dodatkiem śmietany, czosnku i odrobiny oliwy, może stanowić wspaniały sos do makaronu. W sprzedaży możemy kupić produkt w postaci świeżej, jak i zamrożonej. Bez względu na jego formę, korzystajmy z jego bogactwa i smaku.

 

Przepisy

 

Polecamy przepisy na pyszne dania ze szpinakiem:

 

A wszystkie przepisy na dania ze szpinakiem dostępne są tutaj.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.