Makaron ze szpinakiem
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to świetna propozycja dla wszystkich wegetarian, ale również osób które od czasu do czasu mają ochotę na coś smacznego i zarazem bardzo zdrowego. Być może dla niektórych szpinak kojarzy się z czymś niezjadliwym, co nie ma smaku i zapachu. Ale właśnie największą sztuką jest odpowiednie przygotowanie szpinaku.

Warto także pamiętać, że makaron ze szpinakiem oprócz nieziemskiego smaku jest także bogactwem witamin. Liście szpinaku zawierają w sobie wiele cennych elementów jakże potrzebnych dla naszego organizmu wśród nich jest między innymi karoten, magnez, witamina C, witamina K – niezbędna w procesie krzepnięcia.

Ze względu na niską kaloryczność szpinaku takie danie może być przygotowane i zjedzone przez osoby na diecie, bowiem szpinak jest niskokaloryczny. Wtedy do przygotowania makaronu ze szpinakiem powinniśmy użyć np. makaronu razowego. 100g szpinaku to tylko ok. 16 kalorii więc szpinak możemy jeść bez obawy utraty zgrabnej sylwetki.

Poniższa propozycja jest przykładem tego w jaki sposób możemy przygotować szpinak na ciepło, jednak jego liście smakują tak samo dobre spożywane na zimno. Zajrzyjcie proszę o przepisu na sałatkę ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.

A więcej informacji na temat szpinaku znajdziecie tutaj – gorąco zachęcam do lektury.

Makaron ze szpinakiem – składniki:

  • 100g szpinaku
  • 2 garści makaronu rurki
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Makaron ze szpinakiem – przepis:

  1. Makaron (np. rurki) gotujemy 2 minuty krócej aniżeli jest napisane na przepisie na opakowaniu. Chcemy mieć makaron al’ dente.
  2. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce masła (aż będzie szklista) pokrojoną w drobną kosteczkę małą cebulę.
  3. Następnie dodajemy świeży szpinak (wcześniej umyty). Całość dusimy razem ok. 2 minut.
  4. Do szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę- ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, soli i aby nasz sos był  kremowy 1 łyżkę serka mascarpone.
  5. Całość dusimy jakieś 4 minuty, po czym na patelnię ze szpinakiem dodajemy makaron. Wszystko delikatnie mieszamy.

Makaron ze szpinakiem podajemy udekorowany listkami świeżego szpinaku.

 

Pamiętajmy, że aby nie zrazić się do tego dania najważniejsza i kluczową sprawą jest odpowiednie przyprawienie sosu. Szpinak uwielbia przyprawy w postaci soli, pieprzu i oczywiście nie może zabraknąć czosnku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.