Czasem proste przepisy są znacznie lepsze, aniżeli jakieś wyrafinowane przepisy. Sałatka ze szpinaku z pomidorkami wymaga niewiele składników.
Sałatka ze szpinaku z pomidorkami doskonale będzie się nadawała do zabrania do pracy, albo na uczelnię.
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku?
Sałatka ze szpinaku z pomidorkami koktajlowymi nie wymaga wielu składników, a większość z nich mamy zazwyczaj w lodówce. Sałatka ze szpinakiem to szybka propozycja na spotkanie ze znajomymi, albo jako przystawka na grilla. Sałatka z pomidorkami, może też być ciekawym pomysłem na szybki lunch w pracy. Można ją przygotować w domu przed wyjściem, albo już w pracy.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie sałatki ze szpinaku i pomidorków nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc najlepiej przygotować ją rano przed wyjściem z domu, będzie świeża i pyszna.
Myślę, że przestawienie budzika o 10 minut na wcześniejszą godzinę nie będzie dla każdego problemem, a dzięki temu zyskamy zdrową i pyszną przekąskę, która doda nam sił na cały dzień :)
Jak przechowywać pomidory?
Wiele osób po kupieniu pomidorów wkłada jest do lodówki. Nie jest to dobre rozwiązanie, pomidory tracą swój słodki smak i stają się twarde. Prawdziwy słodki pomidor rośnie na słońcu, więc z całą pewnością nic mu nie będzie jak będziecie trzymali go poza lodówką.
Pomysły na smaczne sałatki
U mnie na blogu znajdziecie wiele ciekawych pomysłów na sałatki. Szczególnie polecam Wam sałatkę wiosenną, którą przygotujemy ze świeżych, wiosennych warzyw i ziół. A w okresie letnim sałatka owocowa to będzie idealna propozycja.
Sałatka ze szpinaku z pomidorkami składniki:
- 200 g szpinaku baby (świeży)
- 300g pomidorów kokalowych
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki musztardy
Sałatka ze szpinaku z pomidorkami przepis:
Szpinak (ok. 200g) myjemy, osuszamy i dodajemy do miski. Ser mozzarella (w kulce) odsączamy z zalewy i kroimy w większą kosteczkę. Pomidorki koktajlowe (ok. 300g) myjemy i kroimy na pół.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sos miodowo- musztardowy przepis:
W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy i 1 łyżeczkę miodu.
Sałatka ze szpinaku – jak przygotować
Przygotowaną chwilę wcześniej sałatkę ze szpinaku z pomidorkami koktajlowymi mieszamy z naszym sosem miodowo-musztardowym. Jeśli zabieracie sałatkę ze sobą, to najlepszym rozwiązaniem będzie spakowanie do oddzielnych pojemniczków sosu i sałatki. Polejcie ją sosem dosłownie chwilę przed spożyciem.
Nie dość, że sałatka jest zdrowa, to także dietetyczna i niskokaloryczna. W sam raz dla wszystkich osób które są na diecie i dbają o swoją linię. Spokojnie sałatka jest bardzo pożywna i przeznaczona nie tylko dla tych którzy liczą każdą kalorię :)
Jeśli poszukujecie przepisu na dietę to sprawdźcie dietę kopenhaską, chyba że chcecie odżywiać się jak gwazdy hollywoodzkie to zapraszam do lektury na temat Diety Atkinsa :) Pamiętajcie tylko, aby z tych wszystkich diet i pomysłów korzystać z rozwagą i pamiętać, że najważniejsze jest zdrowie !
Smacznego!