Jest wiele sposobów, aby szybko zrzucić zbędne kilogramy. Jednak najskuteczniejszym z nich jest połączenie odpowiednio dobranej diety oraz regularnych ćwiczeń fizycznych.
Dieta kopenhaska, przez wielu specjalistów od spraw żywienia nazywana jest najbardziej restrykcyjną z diet. Jednakże do jej zalet należą błyskawicznie widoczne efekty. To dobry wybór, gdy zależy nam na ekspresowym spadku wagi – harmonogram żywienia rozpisany jest zaledwie na trzynaście dni.

Ten sposób odżywiania jest doskonały także dla osób, które chcą „odświeżyć” swoją sylwetkę.

Tajniki diety kopenhaskiej

Tego rodzaju dieta składa się głównie z posiłków, które posiadają niewielką liczbę kalorii – maksymalnie 600 dziennie. Nie jest ona zalecana osobom, które w ciągu dnia narażone są na duży wysiłek fizyczny, bądź stres związany z codziennymi obowiązkami. Nie powinny jej stosować również osoby, które znajdują się w okresie dojrzewania – ich organizm potrzebuje wtedy wielu istotnych witamin, które dieta kopenhaska często niestety wyklucza.
To całkowita rezygnacja ze słodyczy, alkoholu, smażonych produktów, tłustych mięs i serów. Ograniczamy również sól, jednak bardziej możemy zaszaleć z przyprawami, takimi jak zioła prowansalskie, bazylia, czy chili.
Staramy się, aby kolacja była zjedzona jak najwcześniej to możliwe.

Obejrzyj nasze filmy:

 

Przykładowy jadłospis

 

Zazwyczaj proponowane śniadanie składa się z filiżanki czarnej kawy. Możemy dodać do niej kostkę cukru. Do tego posiłku zalecana jest również kromka chleba żytniego, grzanka lub tost z ciemnego pieczywa.
Na obiad ugotujmy dwa jajka na twardo, zjedzmy cząstkę pomidora i dwie garście gotowanego szpinaku.
Kolacja to czas na befsztyk wołowy oraz parę liści sałaty.
W trakcie tej diety opieramy się zazwyczaj na wyżej podanych składnikach. Wymieniać możemy je z jogurtem naturalnym, chudą szynką, gotowanym kurczakiem lub rybą, odtłuszczonym twarożkiem oraz różnymi owocami.
Zanim podejmiemy się tej diety, upewnimy się, że nasz organizm jest wystarczająco silny, aby jej podołać!