Kuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one przede wszystkim religii, etyki czy filozofii przez siebie wyznawanej. Myślą, że gdy zrezygnują z jedzenia mięsa ich życie się poprawi.

Zalety i wady kuchni wegetariańskiej

Stosowanie kuchni wegetariańskiej ma swoje plusy i minusy.
Na pewno do zalet zaliczamy obniżony poziom zachorowania na cukrzycę, choroby układu krwionośnego, próchnicę czy nowotwory. Natomiast do wad musimy zaliczyć przede wszystkim niedobór takich witamin jak: D, B12, wapno, żelazo czy cynku. Niedobór ww. pierwiastków może spowodować krzywicę, osteoporozę czy problemy z regularnym miesiączkowaniem.

Decydując się na dietę wegetariańską powinniśmy skonsultować się z lekarzem czy nie spowoduje to spustoszenia w naszym organizmie ale również udać się do dietetyka w celu odpowiedniego zbilansowania posiłków. Należy zapamiętać jedną ważną rzecz diety wegetariańskiej nie powinny stosować dzieci i kobiety w ciąży.

Brakujące minerały możemy zastąpić np.: szpinakiem, soczewicą, pietruszką, pestkami dyni, tofu, jajami, rybami, kefirami czy orzechami brazylijskimi.

Odmiany kuchni wegetariańskiej

Mamy różne odmiany wegetarianizmu miedzy innymi laktoowowegetarianizm, laktowegetarianizm, owowegetarianizm, weganizm, frutarianizm, liquidarianizm, sprautarianizm.

Każda z tych odmian cechuje się czymś innym np.: witaranizm, którzy wyznają ideę jedzenia produktów nieprzetworzonych, zarówno owoce jak i warzywa powinny być surowe. Idąc tymi śladami bycie wegetarianinem jest bardzo trudne.

Można napotkać się jeszcze na wiele barier nie mniej jednak coraz więcej powstaje restauracji, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Kuchnia wegetariańska bogata jest w warzywa, owoce, zboża, przyprawy i rośliny strączkowe. Stosując ta dietę możesz spróbować miedzy innymi kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami, gołąbki z ryżem, placki dyniowo – serowe, kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy i wiele innych dań.