Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można go znaleźć? Otóż gluten rozkładając na czynniki pierwsze to nic innego jak gliadyna, albuminy i glutenina. Wszystkie te składniki to białka znajdujące się w pszenicy.
Oprócz tego należy wyeliminować ze swojego jadłospisu jęczmień, orkisz, żyto i pszenżyto. Produkty te znajdują się w większości produktów, uwagę trzeba również zwrócić na ukryty gluten. Dieta ta jest bardzo trudna i wymaga ostrożności. Powinny ją stosować osoby u których wykryto taką chorobę jak celiakia bądź osoby u, których wykryto alergię na gluten. To drugie schorzenie często mylone jest z zespołem drażliwego jelita, gdyż objawy są bardzo podobne.
Wady diety bezglutenowej
Zaliczamy tutaj przede wszystkim bóle brzucha, biegunki, zaparcia i tzw. „ przelewanie się płynów w jelitach”. Do prawidłowego stwierdzenia czy mamy alergii na gluten czy celiakię należy udać się do gastroenterologa by przeprowadził specjalistyczne badania na nietolerancję glutenu. W przypadku alergii są to testy pokarmowe, które są dość drogie niemniej jednak konieczne do wykonania.
Obejrzyj nasze filmy:
Celiakia niestety uwarunkowana jest podłożem genetycznym co doprowadza do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych poprzez zanik kosmków jelitowych. Dieta bezglutenowa powinna zawierać w swoim jadłospisie przede wszystkim takie produkty jak: mąkę kukurydzianą, sojową, amarantusa, proso czy komosę ryżową. Do produktów bezglutenowych należy też zaliczyć m.in. sezam, soczewicę, kaszę jaglaną, ziarna słonecznika czy też bezglutenowy owies.
Podchodząc do półki z produktami bezglutenowymi zwróćmy uwagę przede wszystkim na mąkę sojową, gryczaną czy kukurydzianą czy na jej opakowaniu jest przekreślony obraz kłosa. W ten sposób mamy gwarancję, że produkt jest rekomendowany przez osoby cierpiące na celiakię. W przeciwnym razie jesteśmy narażeni na produkt, który został wymieszany w młynie zarówno z pszenicą glutenową jak i bezglutenową. W przypadku obu chorób warto skorzystać z wykwalifikowanej pomocy dietetyka by dieta była dobrze zbilansowana.