W piątkowe popołudnie bardzo często na naszym stole gości łosoś. Nie inaczej było również i tym razem… jako danie główne będzie grillowany łosoś z soczewicą. Łososia możemy przygotować chyba na 100 sposób i za każdym razem będzie równie dobrze smakował.
Tym razem zrobiliśmy grillowanego łososia, a jako dodatek soczewica z marchewką. Zobaczcie jak przygotować to niezwykle smaczne danie.
Grillowany łosoś z soczewicą – składniki (porcja dla 2 osób)
- ok. 400 gram filetu z łososia
- 3/4 szklanki soczewicy
- 1 marchewka
- mała cebula
- 0,5 l bulionu
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Grillowany łosoś z soczewicą – przygotowanie
Łososia myjemy i jeśli ma ości to filetujemy. Doprawiamy go solą i słodką papryką.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę. Całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy soczewicę i podlewamy odrobiną bulionu. Bulion dolewamy do momentu aż będzie wchłaniany przez soczewicę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Soczewica będzie nam się dusiła ok. 20 minut.
Jak soczewica będzie się dusiła, na patelni grillowej smażymy łososia przez ok. 5 minut z każdej strony. Pamiętajcie aby zacząć smażyć od strony bez skóry.
Łososia podajemy z soczewicą :) Smacznego!