W piątkowe popołudnie bardzo często na naszym stole gości łosoś. Nie inaczej było również i tym razem… jako danie główne będzie grillowany łosoś z soczewicą. Łososia możemy przygotować chyba na 100 sposób i za każdym razem będzie równie dobrze smakował.

Tym razem zrobiliśmy grillowanego łososia, a jako dodatek soczewica z marchewką. Zobaczcie jak przygotować to niezwykle smaczne danie.

Grillowany łosoś z soczewicą – składniki (porcja dla 2 osób)

  • ok. 400 gram filetu z łososia
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 marchewka
  • mała cebula
  • 0,5 l bulionu
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Grillowany łosoś z soczewicą – przygotowanie

Łososia myjemy i jeśli ma ości to filetujemy. Doprawiamy go solą i słodką papryką.

Obejrzyj nasze filmy:

Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę. Całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.

Dodajemy soczewicę i podlewamy odrobiną bulionu. Bulion dolewamy do momentu aż będzie wchłaniany przez soczewicę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Soczewica będzie nam się dusiła ok. 20 minut.

Jak soczewica będzie się dusiła, na patelni grillowej smażymy łososia przez ok. 5 minut z każdej strony. Pamiętajcie aby zacząć smażyć od strony bez skóry.

Łososia podajemy z soczewicą :) Smacznego!