Domowa szynka parzona
Kolacje,  Śniadania

Domowa szynka parzona

Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona.

Oczywiście podstawową czynnością w przygotowaniu takiej wędliny jest jej zapeklowanie. Ten proces trwa najdłużej, bo wędlina powinna leżeć w solance przez minimum 5 dni. Ale myślę, że cierpliwość popłaca, bo szynka wychodzi pyszna – delikatna w smaku i bardzo krucha.

Przeczytaj także: Domowy schab parzony

Składniki

  • ok. 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 liście laurowe
  • sól do peklowania
  • woda

Domowa szynka parzona – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy z soli peklowej. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Przyprawy wraz z obranym czosnkiem wkładamy do moździerza i tworzymy mieszankę przypraw. Tak przygotowaną mieszkanką nacieramy szynkę z każdej strony. Następnie wkładamy ją do solanki i dodajemy liście laurowe. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki.
  3. Każdego dnia przez 5 dni odwracamy szynkę, aby solanka dostała się do niej z każdej strony.
  4. Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki, myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dojemy parę liści laurowych i gotujemy przez 50 minut na bardzo wolnym ogniu. Czas gotowania liczymy od zagotowania się wody. Po ugotowaniu wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę na całą noc w tym wywarze. Następnego dnia osuszamy i cieszymy się z pysznej domowej wędliny.

Przeczytaj przepis na: Klasyczne pszenne bułki

Domowa szynka parzona

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.