
Domowa szynka parzona
Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona.
Oczywiście podstawową czynnością w przygotowaniu takiej wędliny jest jej zapeklowanie. Ten proces trwa najdłużej, bo wędlina powinna leżeć w solance przez minimum 5 dni. Ale myślę, że cierpliwość popłaca, bo szynka wychodzi pyszna – delikatna w smaku i bardzo krucha.
Przeczytaj także: Domowy schab parzony
Składniki
- ok. 1,3 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek jałowca
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 3-4 liście laurowe
- sól do peklowania
- woda
Domowa szynka parzona – przepis
- Zaczynamy od przygotowania zalewy z soli peklowej. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przyprawy wraz z obranym czosnkiem wkładamy do moździerza i tworzymy mieszankę przypraw. Tak przygotowaną mieszkanką nacieramy szynkę z każdej strony. Następnie wkładamy ją do solanki i dodajemy liście laurowe. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki.
- Każdego dnia przez 5 dni odwracamy szynkę, aby solanka dostała się do niej z każdej strony.
- Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki, myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dojemy parę liści laurowych i gotujemy przez 50 minut na bardzo wolnym ogniu. Czas gotowania liczymy od zagotowania się wody. Po ugotowaniu wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę na całą noc w tym wywarze. Następnego dnia osuszamy i cieszymy się z pysznej domowej wędliny.
Przeczytaj przepis na: Klasyczne pszenne bułki
Smacznego!
0 komentarzy