Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona.

Szynka parzona to idealna propozycja domowej wędliny, którą możemy przygotować samodzielnie w domu na spotkania rodzinne, ale również święta. Jest to szynka parzona przygotowana z dużą ilością przypraw, peklowana przez minimum 5 dni w solance.

Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny jest trudne i każdy powinien sobie z tym poradzić. Szynka przygotowana w domu nie jest aż tak nasączona wodą, dłużej zachowuje swój smak i świeżość.

Oczywiście podstawową czynnością w przygotowaniu takiej wędliny jest jej zapeklowanie. Ten proces trwa najdłużej, bo wędlina powinna leżeć w solance przez minimum 5 dni. Ale myślę, że cierpliwość popłaca, bo szynka wychodzi pyszna – delikatna w smaku i bardzo krucha.

Przeczytajcie przepis do końca, pokazuję w nim kilka porad i wskazówek, które powinniście znać. Być może skorzystacie z jakiś porad.

Przeczytaj także: Domowy schab parzony

Szynka parzona składniki

  • ok. 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 liście laurowe
  • sól do peklowania
  • woda

Domowa szynka parzona przepis

Zaczynamy od przygotowania zalewy z soli peklowej. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Powinniśmy sprawdzić ile soli należy rozpuścić w wodzie. W tym wypadku powinniśmy trzymać się proporcji.

Przyprawy wraz z obranym czosnkiem wkładamy do moździerza i tworzymy mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Tak przygotowaną mieszkanką nacieramy szynkę z każdej strony. Przyprawy możemy również wklepać w mięso, aby po włożeniu w solankę nam z niej nie spadły.

Możecie również wierzch posypać grubo zmielonym pieprzem. Nadacie szynce fajny posmak.

Następnie wkładamy ją do solanki i dodajemy liście laurowe. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki.

Każdego dnia przez 5 dni odwracamy szynkę, aby solanka dostała się do niej z każdej strony. To bardzo ważne, chcemy aby nasza szynka wygląda idealnie z każdej strony, aby była różowa w środku.

Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki, myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dojemy parę liści laurowych i gotujemy przez 50 minut na bardzo wolnym ogniu. Czas gotowania liczymy od zagotowania się wody. Po ugotowaniu wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę na całą noc w tym wywarze. Następnego dnia osuszamy i cieszymy się z pysznej domowej wędliny.

Przeczytaj przepis na: Klasyczne pszenne bułki

Szynka parzona
Szynka parzona

Smacznego!