Od jakiegoś czasu przygotowuję w domu świeżo wypiekane pieczywo. Można powiedzieć, że to jest już w miarę opanowane, teraz przyszła pora na przygotowanie domowej wędliny. Na początek będzie dość trudne mięso – schab. Jest ona z natury dość suchy więc nie można go zbytnio wysuszyć podczas przygotowywania. Pokażę Wam jak przygotować schab parzony, aby był „prawie” identyczny jak ze sklepu.
Niestety domowe wędliny uczą cierpliwości, bo mięso musi marynować w zalewie z soli przez minimum 5 dni. Ale jaka satysfakcja jest później :)
Składniki
- ok. 1,2 kg schabu
- sól do peklowania
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- majeranek
- tymianek
- oregano
- 3 ząbki czosnku
- jałowiec
Sprawdź przepis na: Domowy chleb na zakwasie
Obejrzyj nasze filmy:
Dodatkowo
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- siatka wędzarnicza – w przypadku schabu nie musimy jej mieć
Domowy schab parzony – przepis
- Zaczynamy od przygotowania zalewy. Zalewę robimy zgodnie z proporcjami znajdującymi się na opakowaniu soli do peklowania. Dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, oregano, obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe. Do takiej zalewy wkładamy mięso, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na min. 5 dni. Trzeba pamiętać, aby każdego dnia przekręcić schab na drugą stronę.
- Po 5 dniach opłukujemy schab. Wkładamy mięso do siatki do wędzenia wędlin (możecie ją w tym wypadku pominąć) i wkładamy do dużego garnka. Mięso zalewamy wodą (całe musi być przykryte), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zagotowujemy wodę.
- Jak woda się zagotuje zmniejszamy ogień. Mięso powinno się parzyć w temperaturze ok. 80 st. C przez 50 minut licząc od momentu zagotowania się wody.
- Po zaparzeniu mięsa zostawiamy je w garnku w wodzie w której się parzyło na minimum 8 godzin.
Czy wiesz jak przygotować: Klasyczne pszenne bułki
Smacznego!