
Krem z groszku
Krem z groszku to wyjątkowo pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu zupa, którą możemy jeść przez cały rok. Krem z groszku możemy przygotować ze świeżego, albo mrożonego groszku przez cały rok. Przygotujemy ja w dosłownie 15 minut.
Zupę z groszku możemy zrobić z odrobiną serka mascarpone, albo tradycyjnie ze śmietaną.
Zobacz także: Domowe naleśniki z serem
Składniki
- 500g mrożonego groszku
- 1 nieduży ziemniak
- 1 nieduża marchewka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 g bulionu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- odrobina kurkumy
- oliwa z oliwek
- 50 ml gęstej śmietany
Krem z groszku – przepis
- Marchewkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Na odrobinie oliwy podsmażamy warzywa, dodajemy czosnek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut.
- Dodajemy groszek, gotujemy ok. 2-3 minut i blendujemy.
- Dodajemy przyprawy, śmietanę, mieszamy i gotowe.
Zupę możecie przygotować również bez marchewki i ziemniaka, ja je dodaję bowiem zagęszczą odrobinę krem.
Warto przeczytać: Zupa dyniowa z imbirem
Smacznego!
0 komentarzy