Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie
Mięsa

Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie

Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie to niezwykle aromatyczne danie, które jest niezwykle syte, zdrowe i z całą pewnością powinno pojawić się w Waszej diecie. Kluczem sukcesu tej potrawy jest marynata, która nada całości odpowiedniego smaku.

Mięso z kurczaka nie powinno być zbyt długo pieczone, bo może być później przesuszone.

Taka standardowa porcja dla dorosłej osoby to ok. 250g. Możecie mięso podać z dowolnymi dodatkami na przykład ziemniakami z wody, kaszą, albo ryżem.

Zobacz także: Czosnkowa marynata do karkówki

Składniki na marynatę musztardową

  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo

  • filet z kurczaka

Przeczytaj także: Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla

Polecamy:

Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie – przepis

  1. Składniki do marynaty dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut aby składniki się przegryzły.
  2. Filet z kurczaka myjemy (albo i nie – różne są opinie na ten temat), a następnie dokładnie nacieramy filet z kurczaka i odstawiamy na około 30 minut.
  3. Kurczaka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C

Podajemy filet z kurczaka z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną i na przykład ogórkiem małosolnym.

Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.