
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie to niezwykle aromatyczne danie, które jest niezwykle syte, zdrowe i z całą pewnością powinno pojawić się w Waszej diecie. Kluczem sukcesu tej potrawy jest marynata, która nada całości odpowiedniego smaku.
Mięso z kurczaka nie powinno być zbyt długo pieczone, bo może być później przesuszone.
Taka standardowa porcja dla dorosłej osoby to ok. 250g. Możecie mięso podać z dowolnymi dodatkami na przykład ziemniakami z wody, kaszą, albo ryżem.
Zobacz także: Czosnkowa marynata do karkówki
Składniki na marynatę musztardową
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- odrobina soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo
- filet z kurczaka
Przeczytaj także: Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla
Polecamy:
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie – przepis
- Składniki do marynaty dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut aby składniki się przegryzły.
- Filet z kurczaka myjemy (albo i nie – różne są opinie na ten temat), a następnie dokładnie nacieramy filet z kurczaka i odstawiamy na około 30 minut.
- Kurczaka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C
Podajemy filet z kurczaka z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną i na przykład ogórkiem małosolnym.
Smacznego!