Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki jest na nie przepis?
Pochodzenie kutii
Kutia to przysmak, który doskonale znany jest kuchni kresowej. Na terenach dzisiejszej Ukrainy i Białorusi serwowany był w czasie wigilii jako deser, ale kutię podawano także prawdopodobnie w czasie dziadów i na stypach. Obecnie danie to pojawia się w czasie Świąt na Lubelszczyźnie, w okolicach Białegostoku oraz w przygranicznych regionach województwa podkarpackiego, choć często można je spotkać także na świątecznych stołach w Wielkopolsce i w częściach kraju, które zamieszkują potomkowie przesiedleńców z terenów zza Buga.
Składniki potrzebne do kutii
Podstawą tradycyjnej wigilijnej kutii jest pszenica. Jeszcze kilka dekad temu konieczne było obtłuczenie ziaren z twardej łuski, co było bardzo pracochłonnym i żmudnym zajęciem. Obecnie można już na szczęście kupić ją w formie wyłuskanych ziaren do ugotowania. Oprócz tego zboża przepisy na kutię uwzględniają:
Obejrzyj nasze filmy:
- mak,
- miód,
- bakalie (różne odmiany orzechów i rodzynki),
- skórkę pomarańczową,
- słodką śmietankę.
Kutia nie wymaga użycia dedykowanych elementów wyposażenia kuchni – potrzebny będzie tylko garnek do zagotowania składników oraz maszynka do mielenia maku (w sprzedaży dostępna jest też już gotowa masa makowa). Wigilijny deser serwowany jest zazwyczaj na półmiskach (można je kupić m.in. w https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa) lub w miseczkach czy w salaterkach.
Przepis na wigilijną kutię
Składniki i ich proporcje:
- szklanka pszenicy,
- szklanka maku lub małe opakowanie masy makowej,
- 5 łyżek słodkiej śmietanki,
- szklanka miodu,
- pół szklanki rodzynek,
- łyżka skórki pomarańczowej,
- ¾ szklanki różnego rodzaju orzechów (w tym migdałów).
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej trzeba namoczyć pszenicę. Przed gotowaniem odsączyć ją z wody. Gdy będzie już odpowiednio miękka, zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu.
- Wolisz samodzielnie przygotować mak? Czas gotowania się pszenicy to doskonały moment na sparzenie go wrzątkiem i zmielenie za pomocą maszynki.
- Pszenicę należy połączyć z makiem oraz roztopionym miodem i zalać słodką śmietanką (można ją zastąpić np. likierem lub ekstraktem waniliowym).
- Na koniec wsypać orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki, a całość dokładnie wymieszać. Wigilijna kutia gotowa! Teraz wystarczy przełożyć ją do świątecznej zastawy stołowej.