Masło orzechowe jako zdrowy składnik diety

Masło orzechowe jako zdrowy składnik diety

Masło orzechowe – pomimo tego, że jest mocno kaloryczne – może być naprawdę zdrowe. Ważne jest jednak to, aby kupować pełnowartościowy produkt, a nie wybierać najtańsze masła, które niestety często można znaleźć w popularnych sklepach. Dodatkowo masło idealnie sprawdza się zarówno do smarowania kanapek – co pozwala szybko przygotować pożywną przekąskę – jak i wykorzystać je przy bardziej złożonych przepisach.

  1. Zalety masła orzechowego
  2. Właściwości masła z orzechów arachidowych
  3. Które masło migdałowe jest najlepsze?
  4. Czy warto samemu przygotowywać masło orzechowe?
  5. Masło jako dodatek do potraw

Dla wielu rodziców najważniejszą zaletą masła orzechowego będzie natomiast to, że dzieci je uwielbiają. W przeciwieństwie do innych dodatków, w przypadku dobrego masła orzechowego nie trzeba zachęcać dzieci do jedzenia, bo same będą prosiły o dokładkę. Należy tylko pilnować, aby masło nie było jedzone w nadmiernych ilościach, ze względu na jego wysoką kaloryczność: w 100 gramach produktu znajduje się około 695 kalorii, a w jednej łyżeczce jest ich około 70.

Zalety masła orzechowego

Wartymi wymienienia zaletami masła orzechowego jest to, że szybko dodaje energii. Można je więc wykorzystać w celu przygotowania dziecku drugiego śniadania jak i uzupełnienia kalorii po męczącym treningu. Masło jest również jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego, którego zawartość w dobrym (a więc niezawierającym dodatków w postaci soli, tłuszczu palmowego i konserwantów) maśle orzechowym wynosi aż 26 gram na 100 gram produktu. Podobnie jest z witaminami grupy B, które są bardzo istotne dla zapewnienia prawidłowego metabolizmu energetycznego. Co ważne, masło zrobione z orzechów może być stosowane zarówno przez osoby, które nie uprawiają żadnego sportu jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez codziennej porcji aktywności fizycznej.

Orzechy, z których powstaje masło orzechowepozwalają obniżyć ładunek glikemiczny, a tłuszcz zawarty w maśle znacznie spowalnia przyswajanie węglowodanów. Jak widać zalet wynikających ze spożywania takiego masła jest wiele, więc jeżeli tylko ktoś nie jest uczulony na orzechy arachidowe, to zdecydowanie powinien zadbać o to, aby mieć zawsze pod ręką słoik pysznego masła z orzechów.

Właściwości masła z orzechów arachidowych

Udowodniono również, że spożywanie masła orzechowego pozwala podnieść poziom serotoniny. Zjedzenie kilku łyżeczek lub chleba posmarowanego takim masłem to zatem najprostszy sposób na to, aby poprawić sobie nastrój, a przy okazji pozbyć się uczucia zmęczenia. Warto z tego korzystać przede wszystkim w miesiącach zimowych, gdzie z powodu braku słońca i ciepła wiele osób nieustannie skarży się na brak energii niezbędnej do pracy oraz wykonywania domowych obowiązków. Pod tym względem podobne jest masło migdałowe oraz czekolada. W sprzedaży dostępne są również między innymi masła z orzechów nerkowca, laskowych i orzechów ziemnych, jednak najczęściej ich zakup wiąże się z wyższą ceną lub nie są one tak zdrowe, jak masło z orzechów arachidowych.

Takie masło bogate jest w witaminy z grupy B, witaminę E oraz cholinę. Zawiera również duże ilości składników mineralnych (między innymi magnezu, cynku, wapnia, żelaza i potasu). Tym samym pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, zapobiega anemii, a także wzmacnia zęby oraz kości. Nie można jednak zapominać, że nawet pełnowartościowe masło z orzechów arachidowych nie może stanowić podstawy diety! Należy stosować je wyłącznie jako dodatek do kanapek lub innych dań. Wynika to z jego dużej kaloryczności oraz zawartych w nim utwardzonych tłuszczy roślinnych.

Które masło migdałowe jest najlepsze?

Część klientów wychodzi z błędnego założenia, że kupując masło migdałowe wysoka cena automatycznie przekłada się na lepszą jakość. W praktyce natomiast można łatwo znaleźć masła o dużo lepszym składzie w niższych cenach, jeżeli tylko przejrzy się oferty na popularnym portalu aukcyjnym. Szkoda zatem przepłacać za masło, którego jakość niejednokrotnie pozostawia wiele do życzenia.

Czy warto samemu przygotowywać masło orzechowe?

Niektóre osoby preferują własnoręcznie zrobione masło z orzechów, gdyż wydaje im się, że tylko takie będzie odpowiednio zdrowe i smaczne. Nie jest to jednak prawdą, bo pełnowartościowe masła niczym nie ustępują tym, które można przygotować samodzielnie, a w dodatku robiąc masło we własnym zakresie trzeba się nieco natrudzić. Warto również pamiętać o tym, że ze względu na wysoką twardość, mielenie orzechów może skrócić żywotność posiadanego miksera. Dużo prościej i porównywalnie pod względem ceny jest więc kupić masło przez internet, zwłaszcza jeżeli wybierze się odpowiedni produkt.

Masło jako dodatek do potraw

Oprócz najpopularniejszego zastosowania związanego ze smarowaniem pieczywa, masło orzechowe może być również stosowane jako dodatek do wielu potraw. Zagotowane wraz z mlekiem kokosowym i łyżką sosu sojowego pozwoli stworzyć oryginalny w smaku sos do kurczaka. Gotowe masło orzechowe idealnie nadaje się do dekorowania muffinek, jako nadzienie do naleśników lub nawet jako dodatek do gofrów.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.