Carbonara z pieczarkami

Carbonara z pieczarkami

Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości.

Grzyby te bogate są w błonnik, który odpowiedzialny jest za obniżenie złego cholesterolu, bogate są w witaminy z grupy B, ponadto dostarczają witaminę  oraz witaminy C, D, B12. Dodatkowo posiadają związki lektyny, które odpowiedzialne są za przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów.

Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 250 g makaronu Tagliatelle
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 5 żółtek
  • 5-6 pieczarek
  • Sól, pieprz
  • 2-3 listki natki pietruszki do ozdoby
  • Olej do smażenia

Przepis na carbonare z pieczarkami

  1. Makaron Tagliatelle ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, następnie dodaj czosnek przetarty przez praskę, oraz pieczarki pokrojone w talarki
  3. Śmietanę wymieszaj z żółtkami, dodaj do makaronu z boczkiem. Razem wszystko wymieszaj, lecz uważaj by jajko się nie ścięło. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż na talerz i przyozdób świeżymi listkami pietruszki.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.